Leto neće zaustaviti koronavirus: Nova studija s Prinstona tvrdi da će se virus širiti sve dok ne bude “imuniteta krda”

1
Profimedia

Letne temperature na severnoj polulopti verovatno neće znatnije uticati na pandemiju koronavirusa, tvrde naučnici s Prinstona.

Nekoliko statističkih studija sprovedenih poslednjih meseci pokazalo je slabu povezanost klime i koronavirusa – što je vlažnije i toplije, manja je verovatnoća njegovog širenja. Ali reč je o preliminarnim podacima i veza između klime i kovida-19 još je prilično nepoznata. Studija s Prinstona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu korelaciju, ali zaključuje da je uticaj klime na širenje virusa “skroman”, prenosi Jutarnji list.

“Naša otkrića pokazuju da će se bez efikasnih mera kontrole virus širiti i dalje, i tokom toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju”, kaže se u studiji.

“Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus”, rekla je Rejčel Bejker s Prinstona.

Iako klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i virusa gripa, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na kovid-19.

“Primećujemo određen uticaj klime na raširenost i ‘tajming’ pandemije, ali uopšteno govoreći, virus će nastaviti da se širi jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta”, objasnila je Bejker.

Podseća pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vreme nije imalo nekog većeg uticaja na pandemiju.

“Ne čini se da klima reguliše širenje virusa”, naglasila je.

Bez mera kontrole ili vakcine, virus će nastaviti da se kreće među velikim delovima svetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, “nakon što mu se smanji ‘zaliha’ neizloženih domaćina”, kažu autori.

Za potrebe studije oni su sproveli nekoliko simulacija o tome na koji bi način virus mogao da reaguje u različitim klimatskim uslovima. U svim je klima postala faktor tek nakon što su veliki delovi populacije stekli imunitet.

“Što se izgradi veći imunitet u populaciji, to će uticaj klime na virus da raste. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija”, rekla je Bejker.

1 KOMENTAR

  1. Žalim ali se ne svrstavam u takozvano “krdo”!!! Poražavajuća je upotewba ove reče za civilizovane ljudečak i ako se upotrebljava sa navodnicima… Govori se o “kolektivnom” imunitetu. Malo profesionalizma

Comments are closed.