Leto kada sam naučila da letim proglašen za najbolji evropski film za decu na festivalu u Malmeu

0

Nakon velikog uspeha pred domaćom publikom film reditelja Radivoja Raše Andrića „Leto kada sam naučila da letim“, koji upravo dostigao cifru od 150 hiljada gledalaca u bioskopima, osvojio Nagradu ECFA, Nagradu Evropske asocijacije filma za decu, za najbolji evropski film na međunarodnom filmskom festivalu BUFF u Malmeu.

U obrazloženju žirija Festival navodi se: „Pobednički film izdvojio se toplinom, humorom, lakoćom koja nije odisala površnošću, već dobrim raspoloženje i snažnom porukom za decu i mlade. Očarani smo kompleksnošću i uverljivošću likova, kao i neverovatnom kombinacijom realizma i fantazije koja sjajnom glumačkom izvedbom gađa pravo u srce. Presrećni smo što je Nagrada Evropske asocijacije filma za decu pripala filmu Leto kada sam naučila da letim.“

Utiske iz Švedske preneo je reditelj Radivoje Raša Andrić koji je ovim povodom izjavio: „Izuzetno sam ponosan na celu ekipu, zahvalan sam Festivalu na ovom priznanju, jer je potvrda da će film imati svoju publiku ne samo u regionu već i širom Evrope. Veliki utisak na mene su ostavile reakcije dece tokom i nakon projekcija. Podsećalo je više na rok koncert nego na prikazivanje filma. Deca su, kao i na beogradskoj premijeri, skandirala i tapšala u tempu Vasilove muzike od samog početka. Reakcije su bile vrlo emotivne – skandirali su kada se desio prvi poljubac, a na kraju filma tokom scene letenja i odjavne špice sva deca su ustala, igrala, bacala jakne i šalove u vis, baš kao na rok koncertu. Posle projekcije tražili su da im se potpisujem na podlaktici, osećao sam se kao rok zvezda i ako uopšte nemam sluha.“

Međunarodni filmski festival BUFF  osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih Evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 118 filmova iz 51 države.

„Leto kada sam naučila da letim”, adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, trenutno se prikazuje u bioskopima širom Srbije. Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama u bioskope je privukla veliki broj ljubitelja sedme umetnosti. Film je do sada pogledalo više od 150.000 gledalaca u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu, na Hvaru.

Film „Leto kada sam naučila da letim’’ realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.Sjajnu glumačku ekipu čine talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je reživao Radivoje Andrić.