Kina je u danas uspešno lansirala svemirsku letelicu sa posadom Šenžou-12, koja će trojicu astronauta da preveze do glavnog modula kineske svemirske stanice Tijenha.

Svemirski brod Šenžou-12 trebalo bi da se u orbiti autonomno dodirne i pristane uz jezgro modula svemirske stanice. Time će formirati kompleks sa modulom i teretnim brodom Tijendžou-2. Astronauti će biti smešteni u glavnom modulu.

Ovo je drugi put da je Kina lansira letelicu sa posadom nakon što je letelica Šendžou-11 sprovela misiju u oktobru 2016. godine. Istovremeno je i prvi put da ljudska posada boravi na kineskoj svemirskoj stanici.

Trojica astronauta su zapovednik Nie Haišeng, 56-godišnji veteran koji je učestvovao u misijama Šendžou-6 i Šendžou-10, Liu Boming (54), koji je bio deo misije Šendžou-7, i Tang Hongbo, 45, koji je na svojoj prvoj svemirskoj misiji.

Misija, čiji je cilj izgradnja stanice, će trajati tri meseca, što je gotovo dva meseca više od posade Šendžoua-11, koja je 2016. godine u svemiru boravila 33 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.