Lekcije Novaka Đokovića, “Mali princ” i važne pobede protiv vremena koje ga tek čekaju

0
AP Photo/Lee Jin-man, via Beta

Vreme koje ste izgubili gajeći ružu, toj ruži daje vrednost.

Tako je Antoan de Sent Egziperi pisao u Malom princu.

Tenis je, sada je već potpuno očigledno, dobio svoje male prinčeve. A vreme, ono će biti najvažniji faktor kada se jednom bude podvlačila linija deblja od osnovne, iza koje dominira Novak Đoković.

Srpski teniser je ponovo potvrdio da je u ovom trenutku najbolji na svetu i u vitrinama stoji novi, osmi pehar sa Australijan opena.

Uz jaku vrtoglavicu i neobjašnjivu malaksalost uspeo je da pobedi Dominika Tima, rivala koji je nadirao i tek će nadirati. Ka mreži, ka pobedi, ka ulozi nekog novog Novaka.

U danima posle velike pobede, dok jedni pričaju o njegovom teškom detinjstvu i koliko je koštao prvi reket, drugi sabiraju psovke sa tribina, a treći shvataju da je ova pobeda pomalo omaž i Kobiju Brajantu, Đoković je zasigurno miran.

I ako nađe vremena za meditaciju, za opuštanje i oporavak, razmišljaće samo o jednoj čovekovoj težnji – o trajanju.

Kada se jedan veliki talas povuče, postoji onaj momenat do novog talasa i upravo taj trenutak određuje da li će vas novi talas pošašoljiti po leđima i vratu ili će vas razbiti o kamenje.

Federer izgleda kao da više nikada neće podići pehar na grend slemu, a Nadal je favorit samo na jednom od četiri. I dok se njihova prednost u broju najvećih trofeja smanjuje, sa horizonta se pojavio dugo očekivani novi talas.

Jedan Dominik Tim i jedan Aleksandar Zverev i između njih još nekoliko igrača koji predstavljaju budućnost sporta.

A Đoković je u onom momentu između dva talasa.

Za titulu najvećeg svih vremena potrebno je da pobedi trajanje, što je Federer već uradio, i da ne dozvoli ono što Švajcarac jeste. Da se pojavi neki novi Novak, sa žarom i spremnošću da stoji na osnovnoj liniji sve dok se linija ne bude podvlačila u njegovu korist.

Zato je ova pobeda nad Timom važna. I zato će biti važno nekoliko narednih…

Da novi talas vidi da sa druge strane mreže nije neko ko se polakomio na nedodirljivost.

I da svi oni trofeji kada se zbroje dobiju vrednost vremena koje je u njih uloženo.

Ističe 276. nedelja Đokovićevog stolovanja ATP listom. I biće ih još…