Prvo one najvažnije stvari i lepe vesti: ovaj broj Nedeljnika trajaće čak osam dana. Imate, dakle, vremena da ga ove srede lepo prelistate, pa da natenane odlučite šta ćete i kojim redom da čitate tokom produženog vikenda.

Zato smo ga i nakrcali – jedan naš stari kolega, koji nije više s nama, rekao bi „nakarikali“ – važnim temama i značajnim tekstovima. Od Sretenja koje objašnjava Zoran Panović (mada bi bilo bolje da Sretenje objašnjava nas), preko velikog intervjua Milana St. Protića o tome gde je Zapad a gde smo, ‘ej, mi, priče o čistkama u Ukrajini i o jednoj drugoj vojsci, koja se, izgleda, vraća.

Naša preporuka: tekst o knjizi „Krajina“ uz jutarnju kafu, Firči po podne, na vazduhu, a tekst Aleksandre Bubere o ljubavi predveče, uz čašu pića.

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

ST. – O Holbruku i Kristoferu Hilu, o Đinđiću i Miloševiću, o Deda Avramu i Madlen Olbrajt, o Dodiku i Dejtonu, o Kosovu i bombardovanjima, o Vučiću i onome ko će doći posle njega, za novi Nedeljnik govorio je istoričar Milan St. Protić.

LALIĆ – Da li je nama Evropa neprijatelj ukoliko premijerka kaže da je ovo kao ultimatum 1914? A ko su kvislinzi, jer ako je to bila opozicija, onda je EU i Treći rajh, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku „Poslije zabave“.

SRET(E)NJE – Od 2002. godine, Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma: jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi – dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije. Tek se možda 2012. Sretenje, ono što se kaže – jače „primilo“ u narodu. Politička analiza Zorana Panovića.

KRAJINA – Knjiga „Krajina 1991. – 1995.“ Koste Nikolića, objavljena je u Zagrebu, kod hrvatskog izdavača, a na srpskom jeziku. Reakcije u hrvatskoj javnosti bile su dvojake (u najmanju ruku), od publikacija poput „Hrvatskog tjednika“ koji je knjigu nazvao „novom Pupovčevom velikosrpskom bljuvotinom“, pa do magazina „Express“ koji je objavio delove knjige uz isticanje naslova „Kako su ratovali srpski ‘oslobodioci’: Pijani su se međusobno ubijali, ginuli u prometnim nesrećama, a krvnik Arkan ih je šamarao“. Reakcije u srpskoj javnosti nisu bile dvojake – reakcija u Srbiji nije ni bilo. Dosije u novom Nedeljniku.

PANTELIĆ – Rat između Izraela i Hamasa treba gledati kroz dva kruga odnosa: trougla između SAD, Izraela i Irana i regionalnih aktera koji su, više ili manje, uključeni ili zainteresovani, od Rusije i Turske do Egipta i Katara. U igri nije samo palestinsko i izraelsko pitanje, već i odnos snaga na prostoru koji polazi od Herata na istoku do Kavkaza i Crnog mora na severu, Jemena na jugu i Mediteranskog mora na zapadu. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

FIRČI – Član legendarnog benda EKV priča o danima sa Milanom Mladenovićem i Magi, šta mu je dao Nenad Čanak kada ga je pozvao u bend, kako je u Njujorku video raspad Jugoslavije na zavesi za kadu koju je kupila njegova tadašnja supruga, kako je bacio na ulicu Henrija Kisindžera, a spasio od ulice mnoge zemljake pobegle iz rata u SFRJ i o svom pronalasku kojim je ujedinio bendove Springstina, Madone, Bouvija i mnoge druge.

LJUBAV – Zaljubljenost može biti deo ljubavi kao procesa, ali i ne mora. Mnoge „ljubavi“ se završe onda kada i zaljubljenost. Poneke prežive test realnosti. Za novi Nedeljnik piše dr Aleksandra Bubera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.