U ovom brzom vremenu u kom živimo danas, negde se izgubio osećaj za druge. Zato se i ovog 5. decembra, međunarodnog dana volontera koji se u Srbiji obeležava već 10 godina, odaje priznanje dobrotvornom i humanitarnom radu i doprinosu zajednici. U skladu sa trenutnom situacijom, kada je volonterizam prisutan u svim oblicima kako bi se pomoglo zajednici, lekari su odlučili da svojim zalaganjem i volonterskim radom aktivno učestvuju i pružaju svoju pomoć i konsultacije pacijentima putem onlajn platforme za zdravstvene konsultacije Doktok.

Pomaganje i posvećivanje vremena drugima izraz je ljudske humanosti i solidarnosti, dok se sa druge strane, volontiranje vidi kao mogućnost ličnog napredovanja i satisfaksije, jer vraća prvobitnu strast prema poslu kojim se bave, odnosno medicini. „Moja želja da postanem lekar volonter i deo Doktok tima javlja se iz dugogodišnje želje da svojim zalaganjem bar malo učinim svet boljim i vedrijim. Verujem da u ovo vreme i na ovaj način činimo pravu stvar za svoju zajednicu“, rekla je dr Karin Vasić, specijalista pedijatrije, subspecijalista kardiologije i lekar volonter.

Većinu lekara koji volontiraju i online pomažu pacijentima na isto je podstakla trenutna situacija pandemije virusa Covid-19, preopterećenost zdravstvenih sistema, nemogućnost dolaska do lekara, ali i činjenica da izolacija i strah od bolesti, kao i sama bolest, mogu izazvati mnogobrojne psihičke probleme. U vreme krize, zdravstvene, ali i finansijske, lekari opšte prakse, različitih specijalnosti, ali i psiholozi i psihoterapeuti osetili su značaj svoje uloge i odlučili da istupe u društvu i pruže podršku svima kojima je ona potrebna. „Volonterski rad je bitan u svakoj društvenoj zajednici jer kroz njega volonteri podižu svest o društvenom, odnosno kolektivnom pripadanju. Mene raduje činjenica da se veliki broj lekara odazvao ovom pozivu da na jednostavan, brz i efikasan način pomognemo svakom pojedincu bez obzira gde se on nalazi, u svakom delu naše zemlje“, rekao je Nenad Ljubenović, lekar opšte medicine.

Lekari su se složili i da se volontiranjem za vreme studija stiče iskustvo, dok se nakon istih zasniva na humanitarnom i društveno korisnom radu, kada se stavljaju na raspolaganje zajednici i ljudima kojima je pomoć neophodna, a koji istu ne mogu da priušte. Lekar opšte prakse Nenad Stojković takođe je dodao da u ovom slučaju, povratna informacija i pohvala znače više od honorara i plate, jer je reč o humanom i društveno korisnom činu.

Svim kolegama bih preporučila da se pridruže timu i postanu volonteri, da osete kakva je trenutna situacija, šta je ljudima potrebno, ali i kako je to imati svoju virtuelnu čekaonicu i komunicirati sa pacijentima online. Pacijente pozivam da nam pruže svoje poverenje i zatraže adekvatan savet ili podršku“, apel je lekara opšte medicine i specijalizanta dermatovenerologije dr Aleksandre Radosavljević.

Lekari volonteri sa Doktok platforme dele međusobno pozitivne utiske koje na njih ostavlja ovo iskustvo. Oni su svakodnevno dostupni na Doktoku, gde vas čekaju besplatne konsultacije iz oblasti opšte medicine, psihološke podrške, ali i drugih specijalnosti.

Posetite www.doktok.rs i konsultujte se ili zakažite termin sa nekim od naših volontera koji će dati odgovore na vaša pitanja i dileme.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.