“Lečić me je silovao u maju 2012. Htela sam da izbegnem otkrivanje imena, ali je jedna kap prelila čašu…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Glumica Danijela Štajnfeld, koja je Višem javnom tužilaštvu otkrila da je glumac, opozicioni političar, bivši ministar i član Demokratske stranke Branislav Lečić, silovao, kako je prenela nova.rs, prethodno je u dokumentarnom filmu “Zaceli me” otkrila da ju je silovao jedan moćnik iz filmske industrije, a u pomenutom ostvarenju pušteno je nekoliko sekundi Danijelinog i njegovog razgovora. Danas je audio snimak razgovora objavio Insajder.

“Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje“, rekla je Štajnfeld u intervjuu za Insajder, govoreći o periodu kada su Lečić i ona sarađivali na predstavi “Dnevna zapovest” u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ona je naglasila da je tada bila uverena da joj javnost neće verovati u situciji kada postoji samo njena reč na njegovu, jer on je stariji kolega, uspešan i poznat glumac.

Sa ove distance, kako je istakla, više joj, nije važno ko će joj verovati.

“Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla”, priča Štajnfeld o događaju iz 2012. godine. 

“Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, rekla je Danijela Štajnfeld.

U međuvremenu su Blic i Kurir pozivajući se na svoje izvore objavili da će Lečić ići na poligraf. U tekstu se navodi i da su ga “u vezi sa snimkom na kojem se prepoznaje njegov glas i na kojem se ne negira događaj kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva kojima je Lečić rekao da je sporni snimak proba nekog komada”, da je on “samo glumio” i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude “ispitan na poligrafu”.

Danijela Štajnfeld je istakla da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže “bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike”. 

Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja uspela je da ode u Ameriku. Htela je sve da zaboravi. A onda su počeli psihički problemi. Svaka sitnica je počela da je podseća. Prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je, kako je rekla, pomišljala i na samoubistvo.Lekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom – jasan i merljiv dokaz da je traumu preživela.

“Ja sam se lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. Ja u to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade”, rekla je Štajnfeld.

Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi lečila od postraumatskog sindroma.

Da bi i sama razumela šta joj se desilo snima dokumentarni film “Zaceli me” u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima. Želela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja. Iako to u početku nije bio plan, na kraju je u film uvrstila i svoju ličnu ispovest.

Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije.

Ona je objasnila i zašto se zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina kasnije, tačnije 2016.godine

“Da osvestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja, To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla”, zaključila je Štajnfeld u intervjuu za Insajder.