LDP i Dveri predložile “prelaznu vladu” umesto bojkota izbora

4
Foto: Google Street View

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn započeli su juče seriju razgovora sa predstavnicima vlasti i opozicije u Skupštini Srbije o primedbama koje opozicija ima na izborni proces i stanje u Srbiji pola godine pred izbore.

Njih dvojica su juče održala sedam sastanaka, a najinteresantniji predlog, prema saznanjim Blica, iznela je Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića da se problem najavljenog bojkota izbora reši formiranjem prelazne predizborne Vlade u kojoj bi učešće imali i vlast i opozicija.

Ovaj predlog preneo je Kukanu i Flekenštajnu poslanik LDP-a Nenad Milić, a njega će, kako piše Blic, predsednik LDP Čedomir Jovanović lično izneti predsedniku Srbije i lideru SNS Aleksandru Vučiću.

Danas je sličnu ideju predložio i Pokret Dveri, a njegov lider Boško Obradović izjavio je da ako administracija EU stane na stranu aktuelne vlasti u Srbiji, može se očekivati još veći pad poverenja građana u evropske integracije i da je zbog toga rešenje u formiranju prelazne, tehničke vlade u Srbiji, preneo je N1.

Obradović smatra da bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora. Prema njegovoj oceni, ako ne bude takve vlade, kao jedini odgovor opozicije ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine.

Povodom boravka delegacije Evropskog parlamenta u Srbiji, Obradović je istakao da je to veoma važna politička misija ukoliko za cilj ima isto ono što je urađeno u Makedoniji i Crnoj Gori za vreme političkih kriza u tim zemljama 2016. godine.

On je podsetio da su tada izbori održani tek posle formiranja prelazne, tehničke vlade u kojoj su kao koministri sedeli i predstavnici opozicije.

“EU, dakle, ima model za rešenje političke krize u Srbiji i Srpski pokret Dveri pozdravlja svaku misiju EU koja vodi u ovom pravcu, posebno što su bivši evropski parlamentarci Kukan i Flekenštajn bili glavni posrednici i u slučaju Makedonije i odlično poznaju ovaj model”, naveo je Obradović.

S druge strane, on kaže da ako je misija EU da odgovaraju srpsku opoziciju od bojkota izbora – onda je to nešto potpuno drugo i isključivo u funkciji podrške aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Obradović je poručio da se onda postavlja pitanje zašto EU podržava režim Aleksandra Vučića i da li to ima veze sa Vučićevim obećanjem da će Srbija pod njegovom vlašću priznati nezavisno Kosovo.

“Onda nema drugog objašnjenja sem da je evropsko i američko protivljenje bojkotu izbora zapravo njihova želja da u Srbiji sve bude mirno i regularno kada na red dođe trenutak Vučićevog potpisivanja priznanja lažne države Kosovo”, kazao je Obradović.

Delegaciju EU koja vodi razgovore sa predstavnicima vlasti i opozicije Kukan i Flekenštajn juče su prvo razgovarali sa predstavnicima poslaničkih grupa SNS i SPS, a onda i sa poslanicima Dveri i Demokratske stranke.

Kukan i Flekenštajn danas su razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana.

4 KOMENTARA

 1. Koji ste vi hostapleri,sve radite samo da bi vama bilo bolje.ali nista necete moci,narod je prepoznao BANZOVE i moracete da se pojavite u nekom drugom zivotu!

 2. О изборном систему за избор ЧАК 250 “посланика”, тј. страначких представника.
  Замислимо поједностављену ситуацију да нема крађе(!?!?!) и да су следећи резултати: странке на власти освоје укупно 25-33 % гласова а осталих а осталих петнаестак освоје по 4,99 %. Састав парламента је: странке на власти 100 %!
  ИДИОТСКИ систем па нема шта! Њима треба да следује 25 – 33 посто посланичких места па нека управљају Државом ако могу.

  Решење је да сваки појединац, који може да освоји БРОЈ_ГЛАСАЧА/БРОЈ_ПОСЛАНИКА + 1 гласова МОРА да може да буде Посланик. Рецимо Палма би био посланик и без коалиција и без странке…

  Овако, са страначким математикама, остаје нам да живимо, да не кажем липсавамо, у ПАРТИОТСКОЈ Држави…

 3. Када окупациони председник обезбеди крађу озбора направиће се и техничка влада. Онда може и опозиција да се чује и види, … важно да ОН “броји гласове” са подметнутих записника, а ми на терену можемо да бројимо шта нам драго.

 4. I onda kada se svi konačno nađu u vlasti i udruže protiv nas, nadrjali smo tek tada. Ovako dok su neki u opoziciji, lažemo se da će jednog dana biti bolje.

Comments are closed.