Lažni Vitalij Kličko razgovarao s gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča: “Izgleda da smo imali posla sa dipfejkom”

0
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica bili su sigurni da putem video poziva razgovaraju sa prvim čovekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni. Osoba koja zvuči i izgleda kao Kličko uspela je da obavi razgovore sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča, piše Gardijan.

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifej preko platforme Webex vodila je unapred zakazani video razgovor sa osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala kao Kličko.

“Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom”, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta, navodni gradonačelnik Kijeva sa druge strane linije počeo je da govori o problemu ukrajinskih izbeglica koje varaju nemačku državu, a činilo se i da poziva da se izbeglice vrate u Ukrajinu zbog vojne službe. Tada je razgovor za gradonačelnicu Berlina postao sumnjiv.

Kada se veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba u video pozivu nije pravi Kličko, objavio je magazin “Špigel”.

“Izgleda da imamo posla sa dipfejkom”, saopštila je kancelarija Franciske Gifej.

“Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet. Sve kako bi se digitalnim sredstvima podrilo poverenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine”, rekla je Gifej.

Gardijan dodaje i da je kancelarija gradonačelnika Madrida, takođe, podnela prijavu policiji zbog osobe koja se u video razgovoru sa Hoze Luisom Martinez Almeidom lažno predstavlja kao Kličko.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig objavio je u sredu na Tviteru da je video pozivom razgovarao sa Kličkom – tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, na zvaničnoj stranici austrijske prestonice objavljeno je saopštenje da je Ludvig izgleda bio žrtva “ozbiljnog slučaja sajber kriminala”.