Lavrov u poseti Turskoj: “Spremni smo da garantujemo bezbednost ukrajinskim brodovima”

0
(Beta/AP Photo/Burhan Ozbilici)

(Beta-AFP) –  Moskva je “spremna” da garantuje bezbednost brodova sa žitaricama koji napuštaju ukrajinske luke, uz saradnju s Turskom, rekao je danas u Ankari ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Spremni smo da garantujemo bezbednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke… u saradnji sa našim turskim kolegama”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Lavrov je sinoć stigao u Ankaru na razgovare o uspostavljanju bezbednosnih koridora da bi se olakšao izvoz žitarica u Crnom moru.

Na zahtev Ujedinjenih nacija, Turska je ponudila svoju pomoć za pratnju konvoja iz ukrajinskih luka uprkos opasnosti od mina koje su tu postavljene zbog ruske invazije Ukrajine.

Čavušoglu je rekao da je plan UN “razuman i ostvarljiv” i da “Ukrajina i Rusija treba da ga prihvate”.

Ukrajina je četvrti svetski izvoznik kukuruza i bila je na putu da postane treći svetski izvoznik žita pre rata. Zbog rata koji je počeo 24. februara cene žitarica su skočile i prete da izazovu glad u zemljama koje zavise od te hrane, posebno u Africi i na Bliskom istoku.

Čavušoglu je takođe ocenio da je “legitimno” ukidanje sankcija koje se odnose na ruski izvoz poljoprivrednih i nekih drugih proizvoda.

“Ako treba da otvorimo ukrajinsko međunarodno tržište, mislimo da je legitimno ukloniti prepreke za ruski izvoz”, rekao je Čavušoglu. On je konkretno naveo izvoz ruskih “žitarica i đubriva” koji nije pogođen zapadnim sankcijama prema Moskvi ali je zapravo sprečen zbog suspenzije bankarskih i finansijskih transakcija sa Rusijom.

Neposredno pre rata Kijev je izvozio mesečno 12 odsto žita, 15 odsto kukuruza i 50 odsto suncokretovog ulja na svetskom nivou.

“U ovom trenutku imamo blokirano između 20 i 25 miliona tona. Na jesen to bi moglo da dostigne između 70 i 75 miliona tona”, upozorio je ranije danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.