Lavrov: “Srbija ne želi da izgubi svoju nezavisnost u odlučivanju, EU se pretvorila u antiruski savez”

0
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se Evropska unija (EU) pretvorila u antiruski savez, koji zahteva priključivanje odlukama protiv Moskve, navodeći kao primer Srbiju koja ne želi da izgubi svoju nezavisnost u odlučivanju, prenosi danas Sputnjik.

U proteklih nekoliko godina EU je „snažno evoluirala u pravcu sticanja agresivne ideološke pozadine, pre svega rusofobične“, rekao je Lavrov.

Skrećemo pažnju na to kako lideri EU javno drže bukvice zemljama koje imaju status kandidata ili onima koje žele da steknu taj status – oni u okviru tih javnih strogih lekcija i moralisanja govore: ako ste kandidat, nemate drugog izlaza nego da podržavate sve spoljnopolitičke pristupe EU bez izuzetka, uključujući i sve mere koje EU preduzima protiv Rusije, predočio je Lavrov, prenosi Danas.

Prema njegovim rečima, upravo na taj način evropski zvaničnici iznose svoje zahteve i Srbiji.

Ona je kandidat za EU, ali kategorički ne želi da izgubi, kao sve ostale, svoju nezavisnost i da se pridruži odlukama koje direktno protivreče njenim bitnim interesima, u ovom slučaju – odnosima sa Rusijom, ocenio je Lavrov.

Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu u četvrtak su odobrili davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji.