Lavrov: “Spremni smo da razgovaramo o razmeni zatvorenika, ali u okviru kanala koji su dogovorili Putin i Bajden”

0
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala.

“Spremni smo da razgovaramo o toj temi, ali u okviru kanala koji su dogovorili predsednici Putin i Bajden”, rekao je Lavrov, a prenosi CNN.

Prethodno je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer pozvala Rusiju da prihvati “ozbiljnu ponudu” o razmeni zatvorenika, kako bi se u Sjedinjene Američke Države vratila osuđena košarkašica Britni Grajner.

“Uputili smo ozbiljnu ponudu kako bi vratili nju i Pola Vilana (osuđen za špijunažu). Pozivamo Rusiju da prihvati ovu ponudu”, rekla je Žan-Pjer.

Bela kuća je osudila današnju presudu suda u Himkiju, koji je Grajnerovu kaznio zatvorom u trajanju od devet godina, zbog posedovanja i krijumčarenja droge.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je danas da će državni sekretar Entoni Blinken verovatno pokušati da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim na marginama sastanka Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

„Ne sumnjam da će ako bude imao priliku, da pokuša da razgovara sa Lavrovim. Ako se nigde ne budu susreli, siguran sam da će Blinken pokušati da inicira komunikaciju o tome“, rekao je Kirbi televiziji MSNBC, preneo je Glas Amerike.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa vajp ketridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Ova 31-godišnja košarkašica je tokom suđenja priznala krivicu, ali je istakla da nije imala nameru da počini krivično delo.