Lavrov: “SAD vide svet kao američko selo u kome mogu da se ponašaju kao šerif”

1
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija izgubila sve iluzije o oslanjanju na Zapad i da Moskva nikada neće prihvatiti svetski poredak koji je određen od strane SAD, koje se ponašaju kao šerif koji želi da bude glavni u krčmi.

Lavrov koji je na funkciji ministra spoljnih poslova od 2004. godine, rekao je da su reakcije Zapada na ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” pokazale da su SAD te koje dominiraju zemljama Zapada, kao i da je Evropska unija pokazala da nema nikakvu snagu.

“Ukoliko je i postojala neka iluzija o tome da ćemo se jednog dana osloniti na naše zapadne partnere – te iluzije više nema”, rekao je Lavrov, a prenosi Rojters.

“Ono što Amerikanci žele je unipolarni svet koji neće biti globalno, već američko selo, ili možda krčmu u kojoj se za sve pita onaj ko je najjači”.

On je dodao da mnoge zemlje, kao što su Kina, Indija i Brazil nisu želele da im “Ujka Sem” izdaje naređenja poput nekog šerifa.

“Rusija sada mora da se osloni na sebe i saveznike koji su uz nas. Mi nismo zatvorili vrata Zapadu, već su oni to uradili”, zaključio je Lavrov.

1 KOMENTAR

  1. Mislim da ovo ” Z ” na ruskim borbenim sredstvima treba čitati gledano iz pravca Moskve – odatle izgleda kao slovo ” N ”
    ( NJET ) …

Comments are closed.