Lavrov: “Rusija se oslanja samo na sebe i pouzdane države koje ne igraju kako drugi sviraju”

1
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija oslanja isključivo na sebe i zemlje koje su se pokazale pouzdanima i ne igraju kako drugi sviraju.

“Oslonićemo se na nas same i na one države koje su pokazale da su pouzdane i da nikada ne igraju kako neko drugi svira. Ako zapadne zemlje promene mišljenje i predlože neke forme saradnje, razmislićemo”, rekao je Lavrov na događaju “Stotinu pitanja za lidera”.

Istakao je da će Moskva dva puta da razmisli pre nego što donese odluku da li želi obnavljanje saradnje sa zapadom, preneo je TASS.

“Kada završe sa pomamom videće da je Rusija i dalje tu i da jača iz godine u godinu. Ako žele bilo šta da ponude u smislu obnavljanja odnosa, dobro ćemo razmisliti da li nam je to potrebno ili ne”, rekao je Lavrov.

On je istakao da zapadni političari koji govore da Rusija treba biti poražena nemaju osnovno znanje iz istorije.

“Mora da su bili loši đaci. Izveli su loše zaključke iz nerazumevanja prošlosti i Rusije”, rekla je šef ruske diplomatije.

Istakao je i da je za Rusiju od vitalnog značaja da bude nezavisna u važnim oblastima.

Ekonomska saradnja Rusije i Kine dobiće zamah u bliskoj budućnosti jer Zapad, kako je naveo, drži diktatorsku poziciju.

“Trenutno, kada je Zapad na diktatorskoj poziciji, naše ekonomske veze sa Kinom će rasti brže. Ovo je prilika da ostvarimo svoj potencijal u sferi visoke tehnologije, uključujući i segment nuklearne energije, i u čitavom nizu drugih oblasti”, rekao je on. 

Lavrov je ocenio i da Evroazija postaje najperspektivniji region sveta.

1 KOMENTAR

  1. Господина министра хитно неко да подсети да је пре пар деценија и Русија била држава “која је играла како други свирају”.

Comments are closed.