Lavrov: “Moskva ocenjuje razumnim pristup Belorusije posle presretanja leta Rajanera…”

0
(Beta/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

(Beta-AFP) – Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas “razumnim” pristup Belorusije kritikama upućenim posle presretanja komercijalnog leta kompanije Rajaner koji je doveo do hapšenja jednog opozicionara, putnika na tom letu. 

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je “spremno da sledi sve međunarodne propise, garantuje totalnu transparentnost, uključujući da prihvati, ako je potrebno, međunarodne stručnjake”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Sočiju, u Rusiji. 

“To je jedan potpuno razuman pristup”, rekao je Lavrov u zajedničkom obraćanju medijima sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Lavrov je rekao da Rusija podržava da ne budu užurbane procene te situacije već da se zasnivaju na svim raspoloživim informacijama i ocenio da je “važno” delovati uz očuvanje “hladnokrvnosti”. 

Beloruske vlasti su u nedelju uhapsile opozicionog aktivistu Romana Protaseviča, nakon što je avion u kojem je bio preusmeren na Minsk, navodno zbog pretnje bombom. Avion Rajanera koji je leteo iz Atine u Grčkoj za Viljnus u Litvaniji, dve zemlje članice EU i NATO, presretnut je iznad beloruskog prostora neposredno pre ulaska u litvanski vazdužni prostor, po naređenju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Pokazalo se da je pretnja bombom bila lažna.

Zapad i kritičari vlasti Aleksandra Lukašenka osudili su presretanje aviona, a neki su to nazvali državnim terorizmom.