Na prošlogodišnjem festivalu Sanremo, umetnički direktor i voditelj Amadeus je objavio otvaranje finalnog konkursa za izbor maskota koje će predstavljati Zimske olimpijske igre Milano-Kortina 2026. Tačno godinu dana kasnije na toj istoj bini teatra „Ariston“ na drugoj večeri ovogodišnjeg 74. festivala, predstavljene su pobednice – dve lasice Tina i Milo koje su pobedile sa 53 odsto glasova.

Maskote lasice osmislili su mladi umetnici, svi četrnaestogodišnjaci iz Kalabrije, piše RTS.

Obožavaoci Zimskih olimpijskih igara su tokom čitave godine imali pravo da glasaju između dve lasice i predloga đaka iz škole u Milanu koja je predstavila dva cveta.

Lasice su pobedile sa 53 odsto glasova.

„Izabrane su lasice jer predstavljaju okretne životinje koje žive na Alpima i koje menjaju boju onako kako se menjaju godišnja doba“, izjavili su iz Olimpijskog komiteta.

Lasice će kružiti svetom i predstavljati Italiju – prva se zove Tina, svetle je boje i predstavlja Olimpijske igre, a druga, tamnija se zove Milo i predstavlja Paraolimpijske igre.

Imena maskota su povezana sa lokacijama na kojima se održavaju Igre – Tina (od KorTINA) i Milo (od MILanO). Dve maskote će pratiti šest malih visibaba „I Flo“. Na binu Teatra Ariston je izašao Đovani Malago, predsednik italijanske agencije za sport „Konija“ i Fondacije Milano Kortina 2026, kao i predstavnik studenata iz škole u Katanzaru Federiko Bara, koji je poklonio Amadeusu majicu sa maskotama.

Zimske olimpijske igre Milano-Kortina održavaju se od 6. do 22. februara 2026. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.