Lapid ministrima EU: “Podržavam rešenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države…”

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik, File)

(Beta) – Novi ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid rekao je danas šefovima diplomatije EU da nije tajna da on podržava rešenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države.

On je međutim ocenio da uslovi trenutno nisu zreli za mirovni sporazum.

Lapid se danas obratio Savetu za spoljne polove EU i prvi je šef diplomatije Izraela koji je to učinio posle ministarke Cipi Livni 2008. godine, navode izraelski mediji.

Po oceni Lapida palestinska država mora biti demokratska i da teži miru s Izraelom.

Izraelski ministar je rekao da podržava sve humanitarne gestove prema Palestincima i nastojanja da se poboljša njihova ekonomska situacija.

Novi izraelski šef diplomatije, doskorašnji lider opozicije, takođe je rekao da teži otvaranju novog poglavlja u odnosima Izraela i EU, naglasivši da jevrejska i evropske države dele liberalne vrednosti.

Pre obraćanja ministrima iz 26 zemalja EU Lapid se sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenebergom, izrazivši želju da se prodube veze sa tom alijansom i spremnost Izraela da je podrži u oblasti obaveštajnog rada, sajber bezbednosti, kontraterorizma, klimatskih promena, pomorske bezbednosti i protivraketne odbrane, između ostalog.

On se potom odvojeno sastao sa kolegama iz Nemačke, Francuske, Holandije i Češke, a cilj mu je da restartuje odnose Izraela sa EU, rekli su diplomatski izvori na koje se pozivaju izraelski mediji.

U nedelju uveče na marginama sastanka Saveta za spoljne poslove EU Lapid je razgovarao sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem o izraelsko palestinskim odnosima.

Šukri je istakao potrebu da se ponovo pokrenu mirovni pregovori i prekine dugogodišnji zastoj.