“Lakše se prenosi od omikron soja, ne znamo kako će uticati na epidemiju”: Dr Kon o stelt varijanti kovida, koja je juče registrovana u Srbiji

0
Foto Igor Pavićević

Epideiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu za suzbijanje zaraze koronavirusa je izjavio da se stelt podvarijanta omikron soja, koja je juče registrovana u Srbiji, 1, 5 puta lakše prenosi nego običan omikron soj.

“Omikron je doživeo mutacije na spajk proteinu koji mu olakšava pripajanje na ćelije. Do sada je poznato da se stelt 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na omikron varijantu. Činjenica da je on već u 60 zemalja otkriven kao podvarijanta stavlja ga u red sojeva koji se posebno prate ali još nije soj od posebnog značajaa”, rekao je dr Kon, a prenosi Blic.

Dodao je da još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće da utiče.

“Mi izlazimo iz maksimuma to je činjenica. Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih. Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Bilo je od 20 do 50 godina, dve trećine je bilo u tom uzrastu i sada oni čine 50 odsto i pomera se na mlađe i zato je bitna škola, pa ćemo imati produženi raspust, spaja se sa praznicima i vikendima pa se dobija devet dana. Taj prekid je sasvim dovoljan, to su 3 ikubacije kod mlađih koji mogu zaraziti starije”, rekao je dr Kon.