“Lakše će Amerika rešiti Kosovo nego Iran. Takse podržavaju korumpirane snage sa obe strane granice…”

0
Foto: Profimedia

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je da “skida kapu” specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu zbog postizanja dogovora o direktnom avio saobraćaju izmedju ta dva grada.

Dodao je da administracija SAD želi da vidi rezultat na polju spoljne politike uz ocenu da je na Zapadnom Balkanu moguće pre postići uspeh, nego u Iranu ili Severnoj Koreji, prenosi Glas Amerike.

“Zaista mi je drago zbog novog dogovora (o direktnom letu Beograd-Priština) i aktivnog uključivanja Amerike u postizanje tog dogovora. Drago mi je da se usred teške političke situacije, ljudi fokusiraju na nešto što je tako pragmatično, konkretno, što može da ima uticaja na privredu i ljude i ima neposredan strateški uticaj”, rekao je Vilson u intervjuu Glasu Amerike.

Vilson je dodao da takse ostaju ogromna ekonomska prepreka.

“Njih podržavaju ograničene, najverovatnije korumpirane snage sa obe strane granice. To jača crno tržište i one koji pokušavaju da varaju, to je loše za vladavinu prava. To je loše za vladu u Beogradu i u Prištini. Sad moramo da dodjemo do tačke gde se tome treba odupreti. Takse se mogu ukinuti i onda se može dalje ozbiljno razgovarati”, rekao je Vilson.

(Beta)