“Lako može doći do građanskog rata, ako Zakon ne bude primenjen…”: Mitropolit CPC Mihailo o zbivanjima u Crnoj Gori

3
Profimedia

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocenu “da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije”, preneo je N1.

Gostujući na zagrebačkoj televiziji Z1, on je rekao da je novac Srpske pravoslavne crkve, izvučen iz Crne Gore, korišćen za finansiranje bega srpskih ratnih zločinaca od Haškog suda.

Prema njegovim rečima, neki od njih su se skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu.

Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti, on je kazao da je crkvena imovina vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća.

“Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srpska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori”, ocenio je Mihailo.

On je dodao da bi u Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primenjene.

“Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili” poručio je Mihailo.

On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da to nije istina.

“Srpska pravoslavna crkva postoji, postoje i verujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka”, rekao je Mihailo.

Hrvatskoj je na kraju poručio da i ona ima pravo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

“To rešava država Hrvatska. Ona na to ima političko pravo”, rekao je Mihailo.

3 KOMENTARA

  1. Upravo suprotno: Ako do primene dođe, biće krvi do kolena.
    Vrlo brzo ćemo videti ko je u pravu.

    Ako Milo usvoji lex specijalis ili nađe neki drugi model da popusti, to će biti znak da je procena crnogorske DB da je otpor prevelik i da preti ostanku na vlasti.

    Mislim da se Milo žestoko preračunao sa ovim zakonom.

  2. Zašto ne puštate komntare?
    Kad su novinari pitali Papu Franju da im kaže šta misli o internetu on im je odgovorio da je internet jako dobra stvar jer može da se čuje i druga strana pa ti posle sam po svojoj savesti vidi koja te strana laže da li tvoja ili tuđa. Ako to nisi već video u huškanjima 91g i akcijama 95g i bombardovanju 99g i lažima i ispiranju mozga koje i danas traje….

Comments are closed.