Lajčak: Vučić se s pravom pita da li EU zauzvrat nudi evropsku perspektivu

3
Foto: Profimedia

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak rekao je da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” po pitanju Kosova, te da se srpski predsednik s pravom pita da li EU zauzvrat nudi evropsku perspektivu, prenosi danas Dojče vele.

“Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: koliko ćemo te evropske perspektive dobiti”, rekao je Lajčak za austrijski Viner cajtung.

Na pitanje novinara bečkog lista da li za dogovor nedostaje motivacije, jer države EU godinama nisu zainteresovane da prime nove članice, što je kritikovao i Aleksandar Vučić, Lajčak je ocenio da srpski predsednik “postavlja legitimno pitanje”.

Lajčak je rekao da je najteže bilo da se dijalog “uopšte ponovo pokrene”, a ponovio da je cilj obavezujući obuhvatni sporazum.

“Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama medju kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima već završen predlog teksta o prognanim i nestalim osobama kao i o ekonomskoj saradnji, ali kako je dodao, da i tu “važi načelo da ništa nije dogovoreno sve dok ne bude dogovoreno”.

On je istakao pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, ali oni nisu sprovedeni.

“To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski Ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: ‘Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor”, rekao je Lajčak.

Slovački diplomata ukazao je da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade, što je po njegovoj oceni, “princip kokoške i jajeta”.

“Možemo da se medjusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi”, dodao je Lajčak.

Navodeći da izveštaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu “izgubio reformski elan”, Lajčak je rekao da zemljama Zapadnog Balkana “mora biti jasno da prijem u EU zahteva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako”.

Prema njegovim rečima u vreme prethodne Evropske komisije izgubljena je politička vizija, dominirali su tehnički detalji i to se osetilo i u državama Zapadnog Balkana.

“Ali, uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu”, dodaoje Lajčak.

Na pitanje o idejama iz SAD koje bi eventualno uključivale razmenu teritorija Kosova i Srbije, Lajčak je rekao da se mora naći evropsko rešenje koje odgovara 21. veku, jer region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica duž etničkih linija.

3 KOMENTARA

  1. “Меркантилизам” председника је срамота када се помиње територијални интегритет ове земље. Има он довољно чиме да тргује, па нека се остави ове земље. Шта ће од ЕУ добити,, па баш му треба много да погоди.

  2. Лајчак се “прославио” када је из петних жила допринео референдуму о раздвајању Црне Горе и Србије. А ЕУ га је веома циљано поставила да мешетари око КиМ. Зато гледа да Вучић што пре “легне на руду” и обави обећани посао.

  3. Kakva demagogija.Zabole njih sve kompletno za bilo kakav problem i za rešavanje istog.To je bolest koja je prisutna i u korporacijama, pogotovo zapadnim.Imaju masne plate i titule i ne žele mnogo da talasaju i da donose odluke koje bi mogle da unaprede nešto, samo se širi lažni optimizam bez argumenata i konkretnih poteza.Znači palac gore i floskula” mi vas podržavamo” ” vi ste nama značajni i bitni” … Povračaču

Comments are closed.