Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak neće večeras doputovati u Prištinu jer mu je otkazan let.

Portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se radi na tome da Lajčak dođe na Kosovo „sa najmanjim mogućim kašnjenjem“.

„Gospodin Lajčak je rešen da sutra bude na Kosovu. Kada stigne, srešće se sa svojim sagovornicima da bi razgovarali o vremenskoj dinamici i modalitetima brze obnove dijaloga“, kazala je Živalj.

RSE saznaje da je Lajčak sa delegacijom stigao u Cirih, gde je trebalo da presedne kako bi nastavio put do Tirane, ali je let u međuvremenu otkazan.

Lajčak je trebalo da preko Albanije stigne do Prištine, u prvu posetu od imenovanja za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Uoči Lajčakove posete, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je specijalni predstavnik EU dobrodošao ako „prihvati realnost da je Kosovo nezavisna i suverena država“ i da bi svaki drugačiji pristup značio „neuspeh Lajčaka i EU na Kosovu“.

Kancelarija EU u Prištini najavila je da će Lajčak od danas do 18. juna boraviti na Kosovu, gde će se sastati s političkim liderima, predstavnicima političkih partija i medjunarodne zajednice na Kosovu i sa šefovima misija zemalja članica EU.

Navedeno je da Lajčak planira da diskutuje sa njima o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredstvo EU.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.