Kušner: “Jerusalim nije uzrok problema, već ključ za rešenje spora…”

0
Profimedia

(Beta) – Visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner izjavio je danas da je Jerusalim ključan za mir između Izraela i njegovih suseda, pošto je doputovao u taj grad na čelu američke delegacije uoči sutrašnje zajedničke posete Maroku s izraelskim zvaničnicima.

“Jerusalim nije uzrok problema, već je ključ za rešenje. Neki su koristili Jerusalim kao razlog za podele, a Jerusalim ostaje ponosno otvoren”, rekao je Kušner, ocenivši da je regionala tranformacija zvanično počela.

U prestonici Maroka, Rabatu, američka i izraelska delegacija će, kako se očekuje, potpisati prve dokumente u okviru nedavno postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa te zemlje i Izraela, navode izraelski mediji.

Maroko je četvrta arapska i muslimanska zemlja koja je u poslednja četri meseca normalizovala odnose s Izraelom na osnovu takozvanih Sporazuma Avram kojem su posredovale SAD.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein su ratifikovali sporazume s Izraelom, a Sudan i Marako su objavili deklaracije.

Kušner predvodi delegaciju u kojoj su izaslanik SAD za izraelsko palestinski sukob Avi Berkovic i Adam Boler, izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije.

Izraelsku delegaciju u poseti Maroku predvodiće direktor Nacionalnog bezbednosnog saveta Meri Ben Šabat.

U okviru sporazuma sa Marokom SAD su pristale da priznaju suverenitet te zemlje nad spornom teritorijom Zapadnom Saharom.

Kušner je danas podsetio da je Tramp 2017. godine, kada je priznao ceo Jerusalim, kao samo izraelski, upzoren da će to izazvati eksploziju na Bliskom istoku i “da je bilo ekplozije, Trampovi smeli potezi doveli su do eskplozije mira”.

Trampov savetnik i zet je osvrćući se na odluku o preseljenju Abasade SAD u Jerusalim iz Tel Aviva rekao da Jerusalim ostaje otvoren i da ujedinjuje ljude svih vera.

Govereći o promenama u regionu Kušner je rekao je da “Saudijska Arabija dopušta Izraelcima da dođu, Bahrein otvara košer restorane, Maroko uči jevrejsku istoriju”, što su sve stvari koje se, kako je rekao, inače ne bi mogle zamisliti.

Kušner se nada da će pre smene u Beloj kući 20. januara Tramp izdejstvovati još jedan sličan sporazum.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500