Kurti: “Turska je veliki oslonac, prijatelj i partner Kosova, i igrala je važnu ulogu u oslobađanju naše zemlje…”

0
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

(Beta) – Premijerprivremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ocenio je večeras na sastanku sa ministrom odbrane Turske Hukusi Akarom da je Turska “veliki oslonac, prijatelj i partner Kosova”.

Kako je saopšteno iz Prištine, podrška i pomoć Turske, kao i dobri bilateralni odnosi između te dve zemlje, “visoko” su ocenjeni na sastanku premijera Kurtija i Akara.

“Naše zemlje i narodi tradicionalno imaju bliske veze i naše Vlade blisko sarađuju od naše nezavisnosti”, rekao je Kurti.

On je istakao važnu ulogu koju je Turska odigrala “u oslobađanju Kosova, ali i u mirovnim snagama NATO-a”.

Ističući da “Kosovo ima mnogo da nauči od Turske i njenih oružanih snaga”, Kurti je izrazio zahvalnost na odličnim programima i vežbama, koje pružaju “mnoge mogućnosti za povećanje veština za pripadnike Bezbednosnih snaga Kosova”.

On je posebno zahvalio na donacijama u fondovima za odbranu, od 1,3 miliona dolara za 2021. godinu, kao i na opremi, obuci i edukaciji u svim oblastima.

“Kao Vlada Kosova, mi smo zaista zahvalni na velikodušnoj podršci Vlade Republike Turske i nadamo se da ćemo nastaviti da radimo na unapređenju naše saradnje u svakom pogledu”, rekao je Kurti.