Kurti: Nelegalne strukture Srbije pokušavaju da destabilizuju Kosovo

0
Foto Beta/(AP Photo/Petr David Josek)

(Beta) – Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da Priština nije izvor destabilizacije, ali da neke nelegalne strukture Srbije, koje finansira vlada u Beogradu, pokušavaju da destabilizuju Kosovo kako bi pokazale da nije funkcionalna država.

“Kosovo nije izvor destabilizacije. Kada god deluje naša policija, imate bezbednost i sigurnost. Više od 13.400 privremenih tablica je stavljeno na srpska vozila na našim graničnim prelazima i nije se dogodio nijedan incident za 13 dana. Gde je naša policija, nema incidenata”, rekao je Kurti novinarima.

Povodom jučerašnjih sukoba Srba iz Kosovske Mitrovice i kosovske policije, Kurti je rekao da Beograd “treba da promeni naočare” kako bi prestao da posmatra stvarnost na šovinistički način.

“Mislim da oni imaju pogrešne naočare kada posmatraju stvarnost. Ako bi stvarnost posmatrali bez nacionalističko-šovinističkih naočara, mogli bi da vide istinu. A istina je da se nova demokratska vlada na Kosovu beskompromisno bori protiv korupcije”, kazao je Kurti u Skoplju, gde je učestvovao na Samitu Zapadnog Balkana.

Naveo je da je Srbija, “prema medjunarodnim organizacijama, nažalost prilično visoko kada je reč o korupciji i organizovanom kriminalu”.

“Mislim je da naša borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu verovatno zabrinula neke ljude u Beogradu. Ali to nije naš problem, nego njihov”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao i da srpski i albanski kriminalci “savršeno saradjuju” na teritoriji Kosova, da policija mora da se bori protiv tih grupa i da njena jučerašnja akcija ne sme da se politizuje.

“To je bila dobro pripremljena policijska operacija protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, sprovedena nakon intenzivne istrage. Uhapšene su osobe različite etničke pripadnosti, a različite etničke pripadnosti su i policajci, sudije i tužioci koji su naredili i sproveli akciju”, naveo je Kurti.

On je rekao da “nemaju dobre namere” i da “ne opisuju dobro situaciju” svi koji pokušavaju da daju nacionalnu konotaciju toj akciji ili da je politizuju.

“Ovo nema nikakve veze sa etničkom pripadnošću kriminalaca, već isključivo sa borbom protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja”, kazao je Kurti.

U severnom delu Kosovske Mitrovice juče ujutru su izbili sukobi lokalnih Srba i kosovske policije, koja je navela da su njeni pripadnici došli na sever Kosova radi sprečavanja šverca robe.