Kurti: Kosovo nikada nije bilo u povoljnijoj poziciji prema Srbiji

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Ovo je jedina godina od stvaranja prve vlade Kosova posle proglašavanja nezavisnosti Kosova u kojoj nisu učinjeni ustupci Srbiji, izjavio je večeras premijer Kosova Aljbin Kurti.

On je u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV rekao da vlada na čijem je čelu u dijalogu sa Srbijom obezbedila jednakost strana kao preduslov za istinski dijalog.

“Predstavili smo ravnopravnost strana kao preduslov za istinski dijalog i na kraju pravno obavezujući sporazum”, rekao je Kurti i dodao da Kosovo nikada nije bilo u povoljnijoj poziciji prema Srbiji.

Kazao je da nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu, koji su bili na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras izjavio kako će se tokom sutrašnjeg dana posle smene predsednice suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović institucije Kosova smeniti sve starešine policije Kosova koji su bili na sastanku kod njega pre dva dana.

Ocenio je da je pravo i posao Sudskog saveta Kosova odluka o predsednici Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljani Stavanović, da je ona suspendovana, ali da nije isključena sa posla.

Rekao je da mu nije poznato da su komandiri policijskih stanica sa severa Kosova bili na sastanku sa Vučićem.

Kurti: Isključivanje struje na severu Kosova bi izazvalo sukob 

Kurti je rekao da plaćanje struje za Srbe na severu nije primereno, ali da trenutno, kako je naveo, ne postoji druga opcija, jer ako bi struja bila isključena, to bi dovelo do sukoba.
Kurti je za prištinsku televiziju KTV rekao da je “jedna verzija da se Severu isključi struja” i “da ostane bez struje”.

“Ali ovo (isključenje struje) je još gore, jer bi se priključili Novom Pazaru. A to bi izazvalo sukob za koji još ne znamo kako se završava”, rekao je on.

Naglasio je da se “dalje tako ne može nastaviti”, te podsetio da “ovo stanje (sa strujom na severu) traje više od 20 godina”.

“Želimo da se sve reši mirnim putem. Dajemo šansu sporazumu o energetskim pitanjima na severu”, rekao je on.

Istakao je i da “zajedno, dodatno plaćamo za suverenitet”.

Kada je u pitanju dalji razvoj energetike, Kurti je rekao da bi, “iako bi Kosovo želelo, ne može da odustane od uglja i njegove upotrebe”.

Istakao je da se radi na tome da se Kosovo “više fokusira na obnovljivu energiju”.