„Pitanje vlasništva nad zemljištem oko Manastira nije rešavao nijedan relevantan sud i Ustavni sud. Smatram da nije trebalo da donosi odluku o nekom predmetu bez da iskoristi sve druge zakonske nivoe“, smatra Aljbin Kurti. Takođe i to da je ovaj manastir pod Uneskovom zaštitom deo „bogatog kulturnog mozaika Kosova“.

„Nažalost, Srpska pravoslavna crkva je ta koju Srbija više puta zloupotrebljava kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca“, ponavlja kosovski premijer svoj poznat stav, prenosi KoSSev.

Ipak, na pitanje o zahtevu Kvinte koji stalno ponavlja – da se Visokim Dečanima vrati 24 hektara oduzete zemlje odgovorio je da će se potruditi da se sačuvaju legitimna prava manastira, „ali i verski poglavari Manastira da urade svoj deo posla tražeći rešenja kroz dijalog i dogovor sa lokalnim stanovništvom i verujem da je tako nešto moguće“.

„Smatram da treba istaći da smo svesni da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali istovremeno moramo voditi računa o protivrečnostima koje su pratile pitanje zemljišta oko manastira u istorijskom i pravnom smislu. Pre svega, sve ima svoje izvorište u odluci Vlade Srbije 1997. godine kada je zemljište na diskriminatorski način dato manastiru, jer je bilo vlasništvo dva javna preduzeća“, naveo je Kurti na konferecniji za medije.

Kaže da je „malo iznenađujuće kako je manastiru priznato pravo stranke u postupku, koliko i uključivanje Ustavnog suda u ovaj proces, dajući pravo manastiru“, dodajući da u pravnom smislu Visoki Dečani nemaju samostalan pravni identitet, jer pravno pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nešto drugačiji tonovi od decidnog odbijanja kosovskih zvaničnika da se sprovede odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016, stigli su ove nedelje i od bivšeg premijera, Ramuša Haradinaja, koji je za dečanski kraj i dalje ključna figura među Albancima.

„Ako ne sprovedemo sudsku odluku, sami sebi pravimo prepreke“, rekao je Haradinaj ove nedelje za RTK.

Odluka Ustavnog suda stavlja Kosovo u poziciju „bez izlaza i alternative“, te da uprkos pritužbi na ovu situaciju, „nema drugog rešenja“.

„Ako ne sprovedemo odluku o imovini po ustavnoj presudi, onda možemo biti optuženi da ne sprovodimo odluku istog suda za Zajednicu“, rekao je Haradinaj.

Odluku je nazvao ipak nepravednom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.