Kukočev dres mu “sačuvao glavu”, a postojala je posebna veza između Jugoplastike i Đorđa Balaševića: “Adio, majstore…”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

Po gradovima širom bivše Jugoslavije okupljali su se juče poštovatelji lika i dela Đorđa Balaševića,a posebno se govorila o emotivnim scenama sa ulica Splita.

Juče smo se prisetili jedne anegdote iz vremena moćne splitske Jugoplastike u vreme kada je počinjao raspad Jugoslavije, kad je dres Tonija Kukoča “sačuvao glavu” Balaševiću na koncertu u Splitu.

A o posebnoj vezi sa ovim košarkaškim klubom, koji će ubrzo promeniti ime, ali će i za Balaševića kao i za mnoge uvek biti Jugoplastika, govori i objava kluba koji se prisetio Balaševićevih reči iz monografije o splitskim košarkašima.

“Adio, majstore! Otišao je Đorđe Balašević, veliki poštovalac Jugoplastike. Pročitajte što je o našem klubu Balašević napisao u monografiji povodom 70. rođendana kluba.

Misao 1 – Najveća prevara je kad ti kažu da je o nečemu dovoljno napisati par reči. To samo znači da te reče moraju biti posebne. A par posebnih reči o Posebnima već opasno vuče na bajku. Ali, mislim da neće biti problema. Jugoplastika je i bila neka zaigrana bajka. Neka mi ne zamere oni koji su za taj klub igrali ili će igrati pod drugim imenom, jer za mene će se uvek samo tako zvati. Kao lepotica sa lokalnog korza koja se može udati hiljadu puta, ali je za sva vremena pamtiš pod devojačkim prezimenom.

Misao 2 – Ni slučajno ne žalim za Tom Zemljom, da je vredela, ne bi se raspala na tako jadan način… Ne, gospodo, možda sam kriv što nisam zataškao svoje uspomene, kao mnogi drugi, ali definitivno nisam jugonostalgičar… Ja sam samo okoreli Jugoplastikonostalgičar… Pa vi sad grintajte do sudnjeg dana.”