Kukoč je bio kod Rađe u vikendici kad je stigao poziv da Dino dođe u Knin. Tonija nisu zvali, iako je još 1992. zakazao janjetinu sa Tuđmanom u Kninu…

0
Profimedia

Na Olimpijskim igrama 1992. godine tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je sa svitom ušao u svlačionicu košarkaških reprezentativaca i poručio momcima da bi bilo dobro da se plasiraju ufinale sa američkim “drim timom”. To bi bilo dobro za promociju Hrvatske, objasnio im je.

Toni Kukoč je tada dobacio Tuđmanu: “Onda ćete nas voditi u Knin na janjetinu”. Tuđman je rekao: “U redu.”

Tako je nastala priča da je Tuđman obećao košarkašima “janjetinu u Kninu”.

I zaista je posle akcije Oluja – kada je veći deo stanovništva proteran iz Knina – Tuđman na Kninsku tvrđavu pozvao košarkaše.

Ali, Tonija Kukoča nije bilo. Na tvrđavi su bili Stojko Vranković i Dino Rađa.

Ono što ovu priču čini zanimljivijom je to što je Toni Kukoč – a pričalo se posle da nisu uspeli da ga dobiju na telefon – u trenutku kada je Dino Rađa dobio poziv, bio kod njega u vikendici sa porodicom.

Kukoč i Rađa nisu često govorili o tome, ali Toni jeste ispričao svoju stranu priče svojevremeno u emisiji “Nedeljnom u 2”.

On je tada rekao da je priča o “janjetini u Kninu” zaista njegova ideja, da je to rekao u “više u zajebanciji”.

“Priča o janjetini u Kninu bila je moja ideja koja mi je kasnije izašla na grlo”, rekao je.

Na pitanje da li ga je Rađa povredio tada, on je rekao: “Mrvicu… Ali, ne mogu se ja ljutiti na Dina, nije on taj koji me treba pozvati negde…”

Ispričao je i kako je saznao za Dinovo pojavljivanje na Kninskoj tvrđavi.

“Bili smo kod Dina na vikendici i Dino je rekao da ga je neko zvao i da treba otići. I on je otišao, a mi smo se vratili sa vikendice u Split. I na televiziji je bio izveštaj iz Knina i to je bilo to…”, pričao je Kukoč.

On je tada rekao da ne zna zašto nije pozvan, da sumnja da je to što nisu uspeli da ga dobiju telefonom, a verovao je da je to zbog jedne izjave u vezi HDZ-a.

“Jednom su me bez pitanja stavili na listu HDZ-a i ja sam tada rekao: ‘Je… ga ko me je stavio na listu’…”, ispričao je tada.