Kao i obično, u prvoj polovini oktobra, MMF i Svetska banka imaju (polu)godišnju konferenciju na kojoj izlaze sa projekcijama kretanja globalne ekonomije, kao celine te i pojedinačno (za sve zemlje sveta). Svetske ekonomske perspektive (World Economic Outlook, October 2020) donose ogroman broj krucijalnih ekonomskih pokazatelja za prethodne godine i finalne procene za 2020, te projekcije za period 2021-2025. Ovaj izveštaj, kao i prethodni, uradio je veoma uvaženi ekonomski tim MMF-a, a prezentovala ga je glavna ekonomistkinja Gite Gopinat (koja je posle šefice te institucije, Kristaline Georgijeve, najprominentnija ličnost u toj važnoj svetskoj organizaciji).

Ono što nas posebno zanima jesu procene za našu zemlju, kao i zemlje regiona, te naše glavne ekonomske partnere u EU, pored naravno očekivanih globalnih tendencija. Osvrnućemo se samo na najvažnije indikatore (projekcije kretanja BDP-a, stope investicija, rast izvoza i uvoza, saldo platnog bilansa, inflaciju, javni dug, nezaposlenost, fiskalni deficit, javnu potrošnju).

Po cenu snažnog privrednog pada tokom ove godine svet se prilagođava životu sa novim koronavirusom. Kao rezultat poluzatvaranja ekonomija i društava (da bi se usporilo širenje pandemije), te brze primene ekonomskih stimulansa u neviđenom obimu od strane centralnih banaka i vlada širom sveta, globalna ekonomija se nalazi na putu oporavka nakon kolapsa u prvoj polovini ove godine. Zaposlenost se delimično oporavila, ali je ona i dalje znatno ispod nivoa pre pandemije, sa niskokvalifikovanim radnicima teže pogođenim ukupnim efektima COVID-19.

Budući da je ovo najgora kriza od Velike depresije 1930-ih, nije iznenađenje da MMF projektuje pad svetskog BDP-a od 4,4% ove godine. Izuzevši Kinu, koja će rasti po stopi od 1,9%, predviđa se da će proizvodnja u naprednim ekonomijama opasti za 5,8% (od toga u evrozoni za čak 8,3%, a u SAD za 4,3%), dok će pad u zemljama u razvoju (bez Kine) biti 5,7%. MMF za iste skupine zemalja u 2021. projektuje rast od 3,9% i 5% (za Kinu čak 8,2%). Potom se očekuje da će se globalni rast postepeno usporavati na oko 3,5%.

Šta sve ovo znači za svet, a šta za Srbiju, čitajte u analizi Gorana Nikolića objavljenoj u novom Nedeljniku

Nedeljnik sa dva poklona – knjiga o Draganu Nikoliću i Mond diplomatik na srpskom jeziku – na kioscima je od četvrtka, 15. oktobra.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.