Kuburović: Zbog bojkota parlamenta, o ustavnim amandmanima razmatraće novi saziv Skupštine

0
Foto: Tanjug

Ministarka pravde Nela Kuborović izjavila je kako veruje da će pred novim sazivom Skupštine Srbije jedna od prvih tačaka svakako biti razmatranje ustavnih amandmana, navodeći da se to već nije desilo jer opozicija bojkotuje rad parlamenta, preneo je N1.

“To što ustavni amandani nisu usvojeni nije krivica Ministarstva pravde. Vlada je uputila predlog Skupštini, ali nismo mogli da predvidimo da će opozicija bojkotovati njen rad, a rasprava o najvišem pravnom aktu zaslužuje da učestvuju svi politički akteri u državi”, rekla je Kuburović za TV Prva.

Ona je navela da to koči i neke druge poslove, jer čitav set zakona treba uskladiti sa budućim ustavnim amandmanima.

Govoreći o izmenama Krivičnog zakonika koje su stupile na snagu juče, 1. decembra, ona je ocenila da je javnosti najviše pažnje zaokupilo uvođenje doživotne kazne za najteža dela.

Ona je navela da je osnovni cilj izmena pooštravanje kaznene politike, posebno kod povratnika i za dilovanja droge, kao i uvođenje novih krivičnih dela, među njima je i napad na advokate.

Prema njenim rečima, kod velikog dela krivičnih dela sa elementima nasilja došlo je do propisivanja većih zakonskih minimuma kazni, kao što je kod nasilja u porodici ili nasilje na sportskim priredbama.

“Razlog svemu ovome je blaga kaznena politika, pre svega osnovih sudova. Kad smo analizirali kaznenu politiku ustanovili smo da u većini slučajeva imamo uslovne osude, a nasilje ne možemo na taj način da rešimo, pa je jedna od preporuka bila da sa povećaju minimumi zaprećenih kazni”, rekla je Kuburović.