Kubanski naučnici na putu su da razviju terapijsku vakcinu za sidu: Alternativa skupim lekovima protiv HIV-a

1
Foto: Profimedia

Već nekoliko godina Havanski centar za genetički inženjering i biotehnologiju, radi na terapijskoj vakcini protiv side. Već je prošla predklinička ispitivanja na životinjama i ljudima. Pokazuje visok nivo sigurnosti.

„Čak i ako ne dobijemo efikasno rešenje za zamenu svih terapija, rezultat bi mogao da pomogne trenutnim terapijama kao i zemljama koje ne mogu da priušte skupe terapije protiv HIV-a“, objasnio je dr Enrike Iglesijas iz Centra za genetički inženjering i biotehnologiju u Havani, piše RTS.

Stopa obolevanja od side značajno je smanjena na ostrvu. Međutim, postoje pacijenti koji odbijaju standardnu terapiju. 

„Prema naučnim informacijama, uzimanje tolikih pilula ima različite efekte na različite ljude. Neki i ne vole da uzimaju lekove. Vakcina bi igrala vrlo važnu ulogu“, kaže pacijent zaražen HIV-om Luis Nunjez.

Kubanski program je besplatan i dostupan svima.

„Kuba je smanjila prenos HIV-a sa zaraženih na 0,4 odsto. Osim na prevenciji i lečenju HIV-a kod velikog broja ljudi, postiže dobre rezultate i u kontroli novih slučajeva i smanjenju stope smrtnosti“, istakao je Horhe Perez savetnik kubanskog Ministarstva zdravlja.

Od 11 miliona stanovnika na Kubi, oko 33.000 je HIV pozitivno ili ima sidu.

Pred vakcinom je još dug put. Ukoliko bude uspešna, pomoći će poboljšanju kvaliteta života pacijenata i doneti značajnu finansijsku korist za zemlju.

1 KOMENTAR

  1. Opet?
    Kubanski marksisto-virusoloGi su zaista neprevazidjeni. Bojim se da ce me neko strpati u logor ako iskazem sumnju u njihovu aids-najpametniJOST.
    Nejasno je zasto lekari iz SAD ili iz Srbije ne beze na Kubu.

Comments are closed.