“Kuba i Venecuela žele da preuzmu kontrolu nad protestima u Latinskoj Americi”: Američki državni sekretar o strahu od “zloupotrebe demokratske volje naroda”

0
Profimedia

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo rekao je da će Vašington podržati one države koje žele da stanu na kraj željama Kube i Venecuele da “preuzmu” energiju protesta u Latinskoj Americi.

Pomepeo je govorio na Univerzitetu Lujvil i tom prilikom je optužio državni vrh Kube i Venecuele za zloupotrebu narodne volje, nezadovoljnih građana.

“Mi u administraciji predsednika SAD Donalda Trampa nastavićemo da podržavamo države koje pokušavaju da spreče Kubu i Venecuelu u nameri da preuzmu kontrolu nad protestima i sarađivaćemo sa zakonitim vlastima kako bismo sprečili pretvaranje protesta u pobune i nasilje koji ne predstavljaju demokratsku volju naroda”, rekao je Pompeo.

Širom Latinske Amerike poslednjih meseci traju demonstracije nezadovoljnih građana.

Građani Bolivije, Čilea, Ekvadora i Kolumbije imaju svoje probleme, koje Kuba i Venecuele žele da instrumentalizuju, tvrdi Pompeo.

On je napomenuo i da su kolumbijske vlasti zatvorile granicu sa Venecuelom iz straha da bi venecuelanski demonstranti mogli da uđu u Kolumbiju.