KSS i UNICEF zajedno u projektu “Inkluzivna igrališta”

  Košarkaški savez Srbije u saradnji sa UNICEF-om pokrenuo dobrotvornu kampanju i poziva sve da na utakmicu protiv Litvanije dođu obučeni u plavo

  0

  Svi koji dođu na utakmicu protiv Litvanije 10. avgusta u „Štark Areni“ moći će uživo da vide srpski „drim tim“, da ih isprate na Svetsko prvenstvo u Kinu i da istovremeno podrže decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Košarkaški savez Srbije protiv velikog sportskog rivala organizuje utakmicu koja će imati dobrotvornoj karakter, jer će deo sredstava prikupljenih od prodaje ulaznica biti usmeren za UNICEF-ov projekat „Inkluzivna igrališta“.

  Saradnja između KSS i UNICEF-a je uspostavljena u godini kada reprezentacija odlazi na Svetsko prvenstvo u Kinu i kada se obeležava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta. Košarkaški savez Srbije obezbedio je priliku da se od prodatih ulaznica izgrade igrališta prilagođena deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i time je košarkaška utakmica sa Litvanijom, pored sportske, dobila još jednu veoma vrednu dimenziju.

  „Pozivam sve na utakmicu protiv Litvanije u želji da pokažemo jedinstvo, da damo svoj doprinos ovoj dobrotvornoj akciji, da pomognemo našoj deci, kao i da uživamo u igri košarkaške reprezentacije Srbije protiv jedne od najjačih evropskih selekcija. Ujedno, pozivamo sve ljubitelje košarke da kupe ulaznicu i dođu u dvoranu obučeni u plavo, u skladu sa bojom dresova u kojima ćemo igrati, i da i na taj način pokažemo da smo svi kao jedan“, rekao je Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS-a.

  Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a je zahvalila Košarkaškom savezu Srbije za odlučnost da pomogne našim najmlađim sugrađanima.

  „UNICEF ima dugu tradiciju saradnje sa sportskim organizacijama širom sveta, sa sportskim klubovima i sportistima. Polazna osnova naše saradnje sa svetom sporta je Konvencija o pravima deteta, čiji član 31. garantuje svakom detetu pravo na odmor i slobodno vreme, na igru i rekreaciju. KSS i Unicef započinju saradnju sa željom da što više devojčica i dečaka izađe na igrališta i sportske terene, gde će sa svojim porodicama uživati u igri i sticanju važnih životnih veština“, rekla je Savić Đukić.

  Zadovoljstvo ovim partnerstvom naglasio je i selektor reprezentacije Aleksandar Đorđević, ujedno i ambasador UNICEF-a u Srbiji.

  „Drago mi je, i kao nacionalnom treneru i kao ambasadoru UNICEF-a u Srbiji, da KSS i UNICEF započinju saradnju. Delimo iste vrednosti i smatramo da je sport važan za razvoj dece i stvaranje zdravog društva u kojem svako dete ima šansu da raste, uči, da se igra i razvija. Više od 10 godina sam ambasador UNICEF-a i ponosan sam na vrednosti za koje se ta organizacija zalaže“, rekao je Đorđević, dodavši da „košarkaška reprezentacija Srbije tokom svoje istorije, iz generacije u generaciju, predstavlja najpozitivnije ljudske i sportske vrednosti. Mi nismo nasledili ovaj dres, mi smo ga pozajmili i znam da svi igrači i članovi tima imaju poseban odnos i poštovanje prema njemu i svemu što reprezentacija predstavlja”.

  Ulaznice za utakmicu protiv Litvanije biće u prodaji ove sedmice.