Ksenija Karić, direktorka kompanije Schneider Electric: Pravila igre su se promenila

  0
  Fotografija: Nebojša Dimić, ND Studio

  Nova realnost nametnula je drugačije modele ponašanja, a mnogi biznisi rešenje za situaciju u kojoj su vide u inovacijama i digitalnoj transformaciji. IT je sve više zastupljen u industrijskim operacijama. Napredak u mašinskom učenju, analitici u realnom vremenu i IIoT-u daju veliko obećanje industrijskim preduzećima i proizvođačima da mogu da ispune zahteve današnjeg vrlo agilnog i digitalnog sveta.

  “Industrijske arhitekture automatizacije učinile su dobar posao na unapređivanju industrije tamo gde smo danas, ali nisu sposobne da pruže okretnost i otpornost koje su najvažnije za moderne industrijske operacije. Nalazimo se usred Četvrte industrijske revolucije i dužni smo da realizujemo obećanje koje prema njoj imamo – da počnemo da razmišljamo kao IT kompanije”, kaže Ksenija Karić, direktorka kompanije Schneider Electric, i dodaje da industrijski softveri prolaze kroz transformaciju koja će promeniti pravila igre koja smo do sada znali.

  “Naša kompanija je razvila rešenja koja pomažu klijentima da bolje posluju zahvaljujući takozvanom prediktivnom održavanju. To znači da klijent, na osnovu analize različitih parametara i podataka o poslovanju, dobija informacije o stanju sistema pomoću kojih može da predvidi kada će doći do zastoja. Ova rešenja pružaju tačnu dijagnostiku koja mu omogućavaju da preventivno deluje, a služe i za optimizaciju performansi poslovanja donoseći velike uštede. To je nezaobilazan postulat savremenih biznisa”, dodaje Ksenija Karić.

  Da li je to ono po čemu se Schneider Electric izdvaja na tržištu?

  Mislim da smo daleko odmakli kada su kompanije AVEVA, a zatim OSI Soft postale deo Schneider Electric grupe. Imamo puno iskustva u energetskim rešenjima i sigurna sam da smo pravi partner i za industrijsku automatizaciju i upravljanje sa portfoliom softvera Wonderwer, AVEVA, OSI Soft i Pro Leit. Što se tiče poslovanja u Srbiji, trudim se da sprovodim strategiju koja se zasniva na ojačavanju lokalne kompetentnosti i industrijskim softverskim rešenjima. Zajedno sa našim Razvojnim centrom iz Novog Sada, koji razvija ADMS softver, najnaprednije rešenje na svetu za upravljanje energetskim sistemima, predstavljamo jednu od najvećih IT kompanija u zemlji. I tu smo da ostanemo.

  Koronavirus je uticao i na to da se Schneider Electric više fokusira na rešenja koja se primenjuju u medicini.

  Primena IoT rešenja u bolnicama od velike je važnosti, a pouzdanost napajanja u bolničkim objektima je neophodnost. Kako bi pacijenti imali najbolju negu, naša kompanija je razvila kompletno rešenje za bolnice – EcoStruxure for Healthcare platformu, pomoću koje obezbeđujemo konzistentnu energiju bolničkoj opremi. Odlika ovog sistema je da donosite odluke zasnovane na podacima i optimizujete dostupnost sredstava i performanse pomoću prediktivne analitike i proaktivnog održavanja. U Srbiji je primer takvog objekta Urgentni centar u okviru Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde su svi sistemi nadgledani i upravljani ovom platformom. Planiramo da se ovom segmentu poslovanja posvetimo i u narednom periodu, a rado ćemo se pridružiti svakoj inicijativi koja ima za cilj povećanje efikasnosti bolničkih sistema, poput one koju smo realizovali sa Francusko-srpskom privrednom komorom.

  Kompanija se odnedavno nalazi na novoj adresi. Kako se ova promena odrazila na vas, a kako na vaše kolege?

  Preselili smo se na jednu od najatraktivnijih prestoničkih lokacija, i u novi prostor smo implementirali naša rešenja iz domena razvoda električne energije i Building Management sistema. Različite sisteme poput razvodnih elektroormana, kontrole pristupa, grejanja, klimatizacije, osvetljenja itd. povezali smo u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu kome putem aplikacije možemo pristupiti i kada smo van kancelarije. Ovako automatizovan sistem nadzora i upravljanja doprinosi poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju uz značajno smanjenje ukupnih troškova. Na istoj lokaciji je i beogradska kancelarija našeg Razvojnog centra. Drago mi je da smo stvorili ugodno radno okruženje i da su kolege to prepoznale. Preseljenje kompanije je generisalo pozitivnu energiju među zaposlenima.