Krizni štab odlučio: Maske obavezne i na otvorenom, zabranjuju se okupljanja…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Iz Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić stiglo je pojašnjenje mera Kriznog štaba – obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, a preporuka je da ih građani nose i na otvorenom.

Ranije danas, posle sednice Kriznog štaba, članica tog tela i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je mera nošenja maski na otvorenom – obavezujuća.

“Maske treba da nosimo svi stalno, uključujući i otvoren prostor. To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća”, rekla je Kisić Tepavčević.

U potonjoj izjavi za Tanjug Darija Kisić Tepavčević precizirala je da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.

Kisić je dodala da su maske obavezne svuda, kao što je i rekla ranije danas nakon sednice Kriznog štaba, ali ne i na otvorenom.

“Maske na otvorenom ostaju preporuka”, ponovila je Kisić.

“Opšte preventivene mere kao fizička distanca i nošenje maske su osnovne mere koje spasavaju živote. Sve druge mere koje se donose u smislu ograničenja rada su sa ciljem da se mere opšte prevencije sprovedu”, rekla je posle sednice epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, preneo je RTS.

Nove mere Kriznog štaba

  1. Nošenje maski obavezno u zatvorenom, na otvorenom se preporučuje
  2. Zabrana izdavanja posebnih dozvola za okupljanje biše od 30 osoba
  3. Arena ponovo postaje kovid bolnica
  4. Redari u ugostiteljskim objketima kontrolisaće poštovanje mera

Broj obolelih polako raste, dodala je Kisić, ali situacija je povoljnija nego u svim zemljama u Evropi.

Kako je rekla, pooštravaju se sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene.

“Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”, izjavila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će od ponedeljka Arena ponovo biti spremna za priliv pacijenata.