Krizni štab odlučio: “Bez popuštanja mera, nema utakmica pred publikom…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Krizni štab za borbu protiv koronavirsua odlučio je danas da nema popuštanja epidemioloških mera.

To je urpavo izjavila dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Štaba koja je počela danas u 9 sati.

Ona je otkrila da su do sada su u Srbiji “tri osobe imale ozbiljnije reakcije na vakcinu koje su zahtevale hospitalizaciju”.

“Bile su tri neželjene reakcije koje zahtevaju hospitalizaciju. U pitanju je bio jedan hematom, jedno zapaljenje limfnih čvorova i jedna blaža alergijska reakcija”, rekla je Kisić.

Ona je dodala da su svi problemi “vrlo brzo sanirani” te da su pacijenti pušteni kućama.

“Nisu bili životno ugroženi. Od početka sprovođenja vakcinacije, zaposleni i korisnici u gerontološkim centrima bili su prioritet. Imali smo visoku zainteresovanost za primanje vakcine. Imajući u vidu sve navedeno, danas smo usvojili preporuku da se vakcinisanim korisnicima dozvole posete u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje preporuka”, rekla je ona.

Ministarka je rekla i da je na današnjoj sednici razmatrano pitanje dopuštanja igranja fudbalskih utakmica pred publikom, ali da Krizni štab ne vidi mogućnost za takvu odluku za sada.

Prema njenim rečima, između milion i po i dva miliona kod nas treba da bude vakcinisano da bismo imali dovoljan broj ljudi da zasustavimo epidemiju.

Iako je oko 415.000 građana Srbije vakcinisano u Srbiji, epidemiolozi i dalje kažu da je situacija nepovoljna. Broj zaraženih u poslednje vreme svakodnevno brojimo oko 1.500 novozaraženih, a pre neki dan ponovo smo dogurali i do 2.000. Iako nema većih oscilacija u brojkama, nema ni drastičnog pada pozitivno testiranih.