Krizni štab doneo odluku o zimskom raspustu: “Nema promena…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da zimski raspust ove godine bude održan od 31. decembra do 24. januara, kako je i ranije bilo predviđeno.

„Sagledali smo i kakva je učestalost, rasprostanjenost i potencijalne epidemiloške komplikacije kada je u pitanju novi soj koronavirusa. Doneta je odluka da se određene mere primene kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju“, rekla je posle sednice Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepvačević, a prenosi N1.

Ona je rekla da će se mere odnosti na putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesotoa, Namibije i Zimbabvea.

Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja, iako nema direktnih letova, ali i kada dolaze u tranzitu, – na njih će se sprovoditi mere na aerodromu – PCR test, u slučaju da su negativni treba da budu 14 dana u karantinu u mestu prebivališta u našoj zemlji, a nakon sedam dana radi im se još jedan PCR i ako su pozivitvni, biće prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili bolnicu, rekla je Kisić Tepavčević.

„To su sve mere koje su danas donesene, ključan je apel za građane da se vakcinišu“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je na današnji dan vakcinisano više od 57 posto punoletnih građana prvom dozom, drugom njih 54 odsto, a trećina građana primila je tri doze.

Istakla je i da je nizak obuhvat vakcinisanih u dobu 18 do 30 godina, gde je tek svaki treći vakcinisan.

Ona je apelovala i na roditelje da vakcinišu decu jer je tu procenat vakcinisanih od 12 do 17 godina ispod 5 odsto.

Poslednjih dana beleži se pad broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, a broj preminulih kreće se oko 50. Lekari upozoravaju da se, i pored manjeg broja novozaraženih, ne bi trebalo opuštati i da se može očekivati skok obolelih kada počnu veća praznična okupljanja.

Jedan od potencijalnih budućih rizika je novi soj koronavirusa – omikron koji još nije stigao u Srbiju, ali se očekuje da će se i on pojaviti.