(Beta) – Odlazeći premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je zvanična Srbija pokušala da uceni Crnu Goru obećanjem da će joj obezbediti osnovne životne namirnice ako bude deo Otvorenog Balkana, a kako je dodao, on ne veruje u tu regionalnu inicijativu.

„Moć je čudo, kad se osećate moćnim onda mislite da možete i drugima da postavljate uslove“, kazao je Krivokapić za Radio televiziju Crne Gore odgovarajući na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutnu krizu koristio u političke svrhe.

Krivokapić je kazao da niko nije računao da se lanci snabdevanja moraju preispitati u kriznim situacijama.

„Mi smo znajući za odluku Srbije o zabrani izvoza pokrenuli jednu inicijativu koja je izazvala paniku u toj zemlji zbog toga što se centar težišta zbivanja sa Srbije premešta na Bugarsku. Znate da je prvo pravilo marketinga da ako izgubite tržište, da se na to tržište teško vraćate“, poručio je Krivokapić.

Dodao je da je jedina razlika u ponudi Srbije i Bugarske cena transporta koja je u slučaju uvoza iz Bugarske veća.

„Trudimo se da napravimo optimizaciju koja će minimizirati te troškove i oni će ako sve bude kako treba biti manji nego kada nabavljamo robu iz Srbije“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je tokom posete Bugarskoj dogovoreno da će Crna Gora imati dve avio linije sa tom zemljom, jednu iz Sofije a drugu iz Varne.

Krivokapić je rekao da su pojedini politički subjekti krivi što crnogorska vlada nije potpisala Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom SPC, a ne on.

„Gospodin Vučić je čovjek koji sve voli da kontroliše, procenite da li je i ovo bilo pod njegovom kontrolom“, kazao je Krivokapić.

Dodao je i da svako ko je kriv treba da se prepozna.

„To su politički subjekti, analitičari i deo episkopa. Ja sam izgleda nedostojan da potpišem taj ugovor, a Dritan Abazović je za taj posao bolji“, naveo je on.

Komentara

  1. Zoran
    16. aprila 2022. 08:38

    Da li su iste količine deficitarne robe tražili i og Bugara, jer je jasno da to nije bilo za stvarne potrebe naroda već za dalju trgovinu i špekulacije!

  2. Miloš
    17. aprila 2022. 20:17

    Nisam Vučićev fan, ali ovo mi ne zvuči kao "ucena". Prosto, ako si član kluba, imaš povlašćeni tretman; ako nisi, nemaš, onda si treća zemlja kao i svaka druga. Ista priča kao i sa EU. Niko ne prisiljava Crnu Goru da bude deo kluba ako ne želi, ali ako je to tako, ne može onda očekivati nešto što je rezervisano za članove kluba. A ako je u Bugarskoj ponuda bolja, onda je najnormalnija stvar da se to što treba kupi u Bugarskoj. Ako je zaista tako, to možda osvesti trgovce u Srbiji i učini da sledeći put budu konkurentniji i efikasniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.