“Znam da od sutra neću biti premijer. Maske su pale, ko želi da vidi”: Krivokapić nakon neuspele smene Abazovića

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obratio se javnosti nakon što u crnogorskoj Skupštini nije usvojen dnevni red na kojem je bio predlog za smenu potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića. Upravo je Krivokapić prethodno zatražio razrešenje Abazovića nakon što su koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepoverenja vladi, o čemu će crnogorski poslanici glasati sutra.

“Ostao sam na stavu požrtvovane borbe za zdravu Crnu Goru i dostojanstven život njenih građana. Spekulisalo se da ću podneti ostavku, neki su me nagovarali da je to najbolji put. Ja kažem da meni ništa ne znači hoću li biti premijer danas ili ijedan dan više. Želim da građani vide ko je ko u Crnoj Gori. Ja znam da ću prestati da budem premijer sledećeg dana, jer je to dogovorio gospodin Đukanović sa onim delom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana 30. avgusta 2020”, rekao je Krivokapić.

Rekao je da je saradnicima govorio da će “maske pasti”, ali da nije dovoljno da one padnu, već da se “skinu do kraja”.

“Maske su pale, ko to želi da vidi – može, ko ne želi, ne mora”, rekao je Krivokapić.

Istakao je da je univerzitetski profesor, a da je u politiku ušao zbog Zakona o slobodi veroispovesti i da je time “ispunio amanet” prema čoveku kojem je obećao da će osim Zakona o slobodi veroispovesti biti povećane i zarade građana.

“Moj predlog za razrešenje Abazovića mogao je biti pokrenut i ranije. Ipak nisam želeo da do poslednjeg trenutka započinjem proces u kom bi bio proglašen za krivca”, istakao je Krivokapić.

Tvrdi da su potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar Sergej Sekulović i šef policije Zoran Brđanin želeli da spreče ustoličenje Joanikija na Cetinju.

Rekao je da su vladu rušili “mnogi, njeni prvi prijatelji i potonji neprijatelji”.

“Bila je trn u oku od prvog dana lobistima bivše vlasti, nepodnošljiva realnost za lokalne i regionalne političare”, rekao je Krivokapić.

Rekao je da ništa tajno nije radio, niti je imao nijedan tajni susret.

“Znam da je najveći saveznik istine strpljenje. To sam obećao jednom od najvećih sinova ovog naroda, koji je zaslužan za slobodu koja nas je zasula – mitropolitu Amfilohiju. Javljali su se pojedinci iz bivšeg režima. Nisam to dozvolio jer je jednom moralo to da prestane, jer mi nismo samo egzotična destinacija na lepom pragu Evrope. Zajednička akcija da se Vlada sruši od onih koji su kreirali tuđe nesreće”, rekao je Krivokapić.

Rekao je da crnogorska vlada nije mogla preživeti “napad koji dolazi iznutra” i da je jedinstvo moralo da bude najveća snaga izvršne vlasti.

“Najviše su od ove vlade dobili oni koji su najmanje radili i najviše galamili. Oni koji su mislili da mogu postati gospodari, da vladaju sami”, rekao je Krivokapić.

Podsetio je da je “Abazovića lično predložio za vicepremijera, a da sad on sa poraženim DPS-om treba da glasa nepoverenje vladi”.

“Predložio je, dakle, da mu DPS pomogne da se razreši od samoga sebe. Mislim da je to upečatljiva slika koja govori više od hiljadu reči. Zaboravio je na moralnu obavezu da u nezadovoljstvu podnese ostavku. Zahvalan sam što je strpljenje pobedilo i što je vreme razobličilo laž”, naveo je Krivokapić.

Potpuno je prirodno, kako je rekao, da kad vas neko ruši iznutra pokrenete pitanje razrešenja.

“Ta procedura koju sam pokrenuo čuva dostojanstvo države i državne politike. Da nije bilo strpljenja, javnost bi bila upućena u sve što se kuvalo i valjalo”, rekao je Krivokapić.

Građani su, kako je rekao, “videli sve i sve znaju”.

“Mogao sam 5. septembra predložiti njegovo (Abazovićevo) razrešenje, jer je nekoliko pojedinaca koje je birao podržalo anitustavna, anticrkvena i antigrađanska dešavanja na Cetinju. Na svu sreću, profesionalci u sektoru bezbednosti i odbrane nisu kalkulisali i bili su snaga ove vlade da se spreči ustavni puč. Kreatori puča izabrali su novi poligon. Ono što se na Cetinju nije moglo završiti, izmestili su u okvir ove vlade. Ovo je dobro pripremljena električna stolica. Tada je trebalo ne samo da sagori premijer, već da se sukobi narod”, rekao je Krivokapić.

Poručio je da će strpljenjem biti “razoren i ovaj beščasni plan”.

“U ovoj bici jedino oružje je državnička odgovornost. Da bih iskazao zabrinutost za budućnost Crne Gore, za našu decu, za ono što Crna Gora ima. Neće niko moći da se sakrije, biće jasno ko je kome šta obećavao, ko je šurovao s bivšim režimom”, rekao je Krivokapić.

Rekao je da se nada se da će građani “dobro otvoriti oči” na izborima.

“Setite se koga ste birali i kako ćete ubuduće birati. Nemojte više nikad birati one koji neće zastupati vaše interese”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je na kraju uputio zahvalnost predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću koji je, kako je rekao, uz njega ostao dosledan sporazumu iz septembra 2020.

“Pozivam građane da ne izlaze na ulice. Mir i bezbednost su važniji od svih igara i interesa. Ostanite kući, posmatrajte. Potpuno sam svestan da će sutra smeniti vladu. Ali ovaj narod ne možete. On je jači od svake politike”, zaključio je Krivokapić.

Podsetimo, za dnevni red današnje sednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o Abazovićevoj smeni glasalo je 77 poslanika, 20 je bilo za, 11 protiv i 46 uzdržano. Na sednicu su došli skoro svi poslanici vlasti i opozicije, a poslanica DF-a Simonida Kordić glasala je putem video-veze.

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je nakon sednice da nisu hteli da mimo dogovora rešavaju kadrovska pitanja vlade.

“Principijelni i istovjetno smo postupili i ovog puta. Opozicija je, međutim, imala drugačliji pristup”, rekao je Bečić.

“Leva strana je, čini mi se bila uzdržana, a DF je glasao za dnevni red. Mi smo ostali principijelni”, dodao je.