Krivokapić pozvao Đukanovića da doprinese miru: “Ako neće svojom voljom, onda u skladu sa ustavnom obavezom”

0

(Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je predsednika te države Mila Đukanovića da “ako već ne želi svojom voljom”, onda u skladu sa svojom ustavnom obavezom zaštite poretka, da javno i jasno doprinese miru uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju.

“Pozivam, još jednom, sve društveno-političke aktere na očuvanje mira, od koga nam ništa nije vrednije. Pozivam sve građane na poštovanje Ustava, zakona, javnog reda i mira, države Crne Gore”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Đukanović će, kako je najavljeno, prisustvovati sutra protestu na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija.

Brojni građani automobilima pristižu danas na Cetinje, koje obezbjeđuju izuzetno jake, dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopna vozila, ali i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.

Na Cetinju gde će se sutra održati ustoličenje mitropolita i protest građana koji se protive da se mitropolit Joanikije ustoliči u Cetinjskom manastiru, danas se desio manji incident kada su pokušali da probiju policijski kordon između gradskog trga i Cetinjskog manastira.

Na Cetinju su već pojedini poslanici opozicije.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je SPC i mitropolita Joanikija “da ne istrajava u odlukama koje dijele ljude, već da pošalje poruke mira” uoči sjutrašnjeg ustoličenja na Cetinju.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao ranije da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija (Mićovića) na Cetinju, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem. 

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja, ali veliku svečanost pravi danas u Hramu Hristovog vaskrsenja kojoj će prisustvovati i patrijah Porfirije. Najavljeno je prisustvo na hiljade vernika, bogat kulturno zabavni program, a pripreme su privedene kraju.