Krivokapić odbio da formalno preda dužnost Abazoviću i ostavio poruku: “Proći će…”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbio je da formalno preda dužnost novom predsedniku Vlade Dritanu Abazoviću, koji je na tu funkciju izabran u četvrtak.

Krivokapić je na Tviteru napisao da se “primopredaja dužnosti predsedniku Vlade kao protokolarni gest praktikuje u uslovima nespornog legitimiteta” i ponovio da je izborom nove vlade s Abazovićem na čelu prekršen ustav.

“S obzirom da imamo kršenje ustavnih i poslovničkih procedura, ne želim da simuliranjem redovnosti, pružam legitimitet očiglednom kršenju demokratskih i pravnih postulata. U kabinetu sam ostavio jasnu poruku o prolaznosti: Proći će”, napisao je Krivokapić.

On se danas oglasio sa Tvirer naloga koji je koristio kao predsednik Vlade i na kome i dalje stoji da je to zvanični nalog premijera Crne Gore, iako je Skupština u četvrtak izabrala Abazovića za čelnog čovjeka izvršne vlasti.

Abazović je u četvrtak izaban za novog premijera, nakon što je Krivokapićeva Vlada izgubila poverenje Skupštine početkom februara.

Novu većinu u Skupštini, koja će podržavati Abazovićevu manjinsku Vladu će činiti, Građanski pokret URA, partije manjinskih naroda, Socijaldemokrastka partija (SDP), Socijalistička narodna partija i najjača opoziciona, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Sve te partije, sem Đukanovićeve, su dio nove Vlade.