Krivokapić: “Mandiću, nije srpski narod Vaša prćija, samo mi Vi ne govorite o Crkvi…”

0
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/MO)

“Neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno-političke opozicije, opet gurate u isti proces, poručio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću, a prenose podgoričke Vijesti.

Krivokapić je rekao da Mandić svojim nastupima ne optužuje njega, već svoje koalicione partnere, a da kada se već poziva na istinu, treba i da je govori.

“Nisam sinoć mogao glasati zajedno sa DPS-om, jer ja nisam deo Parlamenta, već sam deo izvršne vlasti, niti bih sa DPS-om glasao, već su to u činili i čine delovi Vaše koalicije, onaj deo koji, ne u maloj meri, svoj legitimitet crpi iz glasova Srba u čiju odbranu vi danas navodno ustajete. Niti sam sinoć glasao, niti sam predlagao rezoluciju. Vi ste, em kroz vaše koalicione partnere glasali rezoluciju, pa ste se u nju i amandmanski ugradili. Pitam se, kako na to gledaju Vaši glasači, koje navodno od mene branite”, piše u reagovanju predsednika crnogorske Vlade.

On je istakao da su se, dok je Parlament bojkotovala opozicija u prethodnom skupštinskom sazivu čiji su deo bili, upravo Mandić i njegova koalicija prvi vratili u Parlament kod DPS-a.

“Onaj Parlament koji ste, setićete se, nazivali ‘Sinđinim Parlamentom’. Sada, kada ste deo vlasti, počinjete bojkot Parlamenta u trenutku kada Parlament bojkotuje i DPS”, piše u reagovanju Krivokapića.

On se osvrnuo i na navode Mandića da mu je ustbio mesto na čelu liste na molbu Crkve, te da ga nije imenovao narod već on.

“Gospodine Mandiću, hvala Vam na tome, ali vi odlično znate, kao što znam i ja, da vam nije bilo crkve, da nam svima zajedno nije bilo mudre, pomiriteljske i veličanstvene uloge crkve, ne bi nam svima zajedno pomoglo ni to što ste se povukli na poslednje, osamdeset prvo mesto. Gospodine Mandiću, ja svoju reč držim. I kad je u pitanju materijalno, prodaja Majbaha, za šta je procedura uveliko u toku, i kada je u pitanju duhovno, Temeljni ugovor, koji ću, naravno, potpisati”, piše u Krivokapićevom saopštenju.

Zamolio je Mandića da mu ne govori o Crkvi, jer se njegov koalicioni partner “pod Ostrogom ostvrio čak i na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija”.

“Samo mi Vi ne govorite o crkvi, Vi, koji ste sa skoro dva sata zakašnjenja došli u Hram Hristovog vaskrsenja, na opelo koje je blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju služio blaženopočivši Patrijarh Irinej, jer ste imali preča posla na samo par kilometara odatle”, piše u saopštenju.

Poručio mu je da opet pravi štetu srpskom narodu u Crnoj Gori, koga kako tvrdi, iako su preuzeli vlast opet gura u opoziciju i u proteste.

“Nije srpski narod Vaša prćija, gospodine Mandiću i neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno-političke opozicije, opet gurate u isti proces. To je nekada radio DPS, a sada to želite i vi i DPS. Neću to dopustiti. Neću dopustiti da žrtve koristite u političke svrhe, prošlost ne možemo promeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i budućnost svih nas. Gospodine Mandiću, nisam savršen, kao što ni ovaj naš zajednički proces ne može biti savršen nakon tri decenije apsolutne nesavršenosti, ali jedno znam: daću sve od sebe da Crna Gora postane država u kojoj su ovakve političke igrice, politikanski bojkoti i dnevnopolitičke ucene prošlost, a u kojoj ćemo svi zajedno, uz napore svih nas, govoriti o dugoročnim vizijama, razvoju, prosperitetu i pomirenju”, zaključuje se u reagovanju.