Krivokapić: “Ili unapređenje Vlade ili izbori u maju, manjinska vlada je prevara. Znao sam da se nešto sprema…”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“”Politička situacija u Crnoj Gori je turbulentna. Ta turbulencija je rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji misle da čitav svet zavisi od njih”, rekao je u obraćanju javnosti premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a prenose podgoričke Vijesti.

On je istakao i da je manjinska vlada “prevara”.

“Manjinska vlada iskazana sa stavovima koje su precizno iskazali Stevan Džakovic, Drago Đurović i Darko Pajović, najedno”, rekao je Krivokapić.

“Kakva je priča to da neko kaže da može u toj vladi da može da bude neko tipa Petra Ivanovića i Branimira Gvozdenovića. Zašto se to dešava sada kada je najintenzivjiji rad zajednički rad Vlade i Skupštine desio se krajem decembra kada je usvojen budžet i brojni projekti. Javljaju se sada određene grupacije koje su uvek promovisale sebe, a najmanje ovu vladu”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da “maske moraju da padnu”.

“Pašće sve do 1. marta i videćete kakav je ko”, rekao je premijer Crne Gore

Istakao je da je Crna Gora u neprilici zbog političkih lidera koji neće da preuzmu odgovornost.

“Intenzivno me zovu članovi SNP i tvrde da najmanje dva njihova poslanika neće podržati ovu prevaru. I to je potpuno prirodno. Ta partija čijeg se osnivača sećam koji je jasno proifilisao odnos prema DPS-u danas neko njegovu muku i borbu prevodi u neke političke poene. Mislim da to članstvo SNP-a neće dozvoliti. Predlog za izlazak iz situacije sam davno dao ali nije realizovan zbog opstrukcije istih koji sada žele nekom manjinskom vladom da preobraze Crnu Goru”, naveo je Krivokapić.

Rekao je i da su dva prirodna rešenja – unapređenje rada Vlade, a najpoštenije vanredni parlamentarni izbori u maju sa lokalnim izborima.

“Ali ne da se neko krije iza neke liste već na otvorenim listama”, rekao je Krivokapić.

“Ne razmišljam o formiranju partije”

Na pitanje da li će ubrzati proces formiranja partije odgovorio da uopšte ne razmišlja o tome.

“Ne mogu da shvatim da neko kaže ja ću da imam probu sa manjinskom vladom a ako ne uspem ostaću do 2024. To isto kao kad bih rekao ženi sačekaj malo da vidim kako će mi biti sa ljubavnicom”.

Na pitanje šta će preduzeti, rekao je da je podneo inicijativu i model za rešenje krize i da je za njega obavezujuće ono što kaže 41 poslanik.

“Sada je situacija da oni koji su me najviše kritikovali nisu podneli inicijativu već oni koji su me najviše hvalili”, naveo je Krivokapić.

“Ključni ministri ne žele sa budu dio manjinske vlade”

Krivokapić je rekao i da ključni ministri ne žele sa budu deo manjinske vlade.

Objasnio je da će se sve razrešiti do marta “jer 1. marta je redovno zasedanje Skupštine (Crne Gore), a ovo mora na vanrednom zasjedanju da se reši”.

On je ponovio da zna najmanje dva poslanika iz SNP koji neće podržati manjinsku vladu.

“Ali očekujem da će SNP pokazati da deli vrednosti svog osnivanja”, rekao je crnogorski premijer.

Naveo je i da je atmosfera oko Temeljnog ugovora sa SPC “začuđujuća zbog uticaja analitičara, naručenih, istrošenih istoričara i političara”.

“Ovih dana očekujem rešenje tog problema”, rekao je Krivokapić.

“Promene u tužilaštvu preko potrebne”

Crnogorski premijer je rekao i da zaplenu kokaina dovodi i u “korelaciju sa formiranjem manjinske vlade”.

“Crnogorki manir vin-vin, špediter je kriv. Neko želi da zaštiti nekoga. To govori da su promene u tužilaštvu preko potrebne. U ovih 15 dana su bile tri zaplene. Na taj način je pokazano da možemo samostalno bez međunarodne podrške da odradimo taj posao”, rekao je Krivokapić.

Naveo je i da je pres konferencija pre nekoliko dana “najbolji dokaz kako SDT radi”.

“Pogledajte te zamene teza. Ko koga štiti, zašto štiti…neka organi utvrde, sve je na SDT-u”, rekao je.

“Znao sam da se sprema nešto”

On je naglasio i da je znao “da se sprema nešto”.

“Bio bih naivan kad bih rekao da su potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova otišli u SAD, a dan pre puta su javili premijeru. Zašto posle toga na isto mesto idu dva ministra? Onda posle toga ide stav Eskobara koji je izrazio podršku ovoj Vladi. Rekao je da ova Vlada nije nikakva već najbolja u istoriji – koja brine o građanima, kulturnom blagu, autoputu, ekologiji”, naveo je Krivokapić.

Naveo je i da neko pravio opstrukciju izgradnje autoputa “jer ne treba ovaj premijer da otvori autoput”.

“Jedino se ovoj Vladi ne pruža prilika da se razmahne”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić trenutno u SAD i da će sutra razgovarati sa Eakobarom.

“I to je jedino tačno, sve ostalo su spekulacije”, zaključio je crnogorski premijer

Istakao je i da će podneti ostavku “samo ako ova Vlada bude bezuspešna”.