Krivokapić i Abazović pozdravili razrešenje crnogorskog specijalnog tužioca: “Odlazi najveći zaštitnik DPS-a”; “Borba protiv kriminala postaje smislena”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Odlazeći premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i odlazeći potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović pozdravili su odluku Tužilačkog saveta da specijalnog tužioca Milivoja Katnića razreši dužnosti zbog odlaska u starosnu penziju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razrešen je sa te funkcije, odlukom novog Tužilačkog saveta.

On je formalno razrešen jer je ispunio uslove za starosnu penziju u skladu za izmenjenim zakonom, koji je opozicija kritikovala ocenjujući da je donet kako bi upravo Katnić otišao u penziju.

Tužilački savet doneo je odluke po kojima utvrđen prestanak funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju za još devet tužilaca.

“Danas u penziju odlazi najveći zaštitnik i advokat DPS-a. Pravda je konačno na vidiku u Crnoj Gori”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je rekao da je velika vest za Crnu Goru što je Katnić razrešen.

“Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije postaje smislena”, rekao je Abazović.

Rekao je da niko protiv Milivoja Katnića nema ništa personalno, ali da svi žele da vide novog tužioca koji će se odlučno suprotstaviti organizovanim kriminalnim grupama i onima koji Crnu Goru žele da drže u prošlosti.

Sedmogodišnji mandat Milivoja Katnića na čelu Specijalnog državnog tužilaštva obeležilo je mnoštvo kontroverzi.

Na početku mandata je imao široku podršku javnosti kad je otvorio slučaj Svetozara Marovića, pa ubrzo potom osporavan u slučaju “državni udar” kada je pokrenut postupak protiv lidera Demokratskog fronta (DF).

Od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine, nova parlamentarna većina predvođena upravo Demokratskim frontom insistirala je na njegovoj smeni.

On je najviše funkcionere tog fronta, Milana Kneževića i Andriju Mandića, optužio u slučaju “državni udar” 2016. godine.

“Državni udar” je sudski proces protiv srpskih i ruskih državljana kao i lidera DF-a, Milana Kneževića i Andrije Mandića, koji su bili optuženi za pokušaj nasilnog rušenja vlasti Mila Đukanovića 2016. godine. Iako su svi osuđeni, Apelacioni sud je tu presudu ukinuo.

Deo stručne javnosti, ali i predstavnici sadašnje vlasti su ga posebno kritikovale jer je sve prijave koji su teretile predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njemu bliske osobe okarakterisao kao slučajeve za koje ne postoje ni udaljene sumnje o odgovornosti šefa države.