Krive su zaravnjene, “najgori dani od početka pandemije” prošlost: Pad broja novozaraženih u regionu – od par hiljada do par stotina

0
Foto: Profimedia

Srbija je u poslednja 24 sata registrovala 3.685 novozaraženih, što predstavlja mali porast broja inficiranih u odnosu na prethodni dan, mada je takvo stanje uobičajeno nakon vikenda kada, po pravilu, manje ljudi bude testirano. Kriva je, kako to epidemiolozi umeju da kažu, zaravnjena i bilo da je sve posledica rigoroznih mera uvedenih tokom prethodnih nedelja ili je do odgovornosti građana – a istina je verovatno negde između – Srbija na današnji dan ima i više nego duplo manje zaraženih u odnosu na negativni rekord postavljen pre tačno tri nedelje kada je u jednom danu prijavljeno 7.999 slučajeva kovid-19 (1. decembar).

Kada je reč o gradovima, Beograd je posle dužeg vremena registrovao manje od 1.000 novozaraženih koronavirusom, blago opada i broj preminulih od posledica kovid-19, kao i procenat pozitivnosti, a uoči novogodišnjih i božićnih praznika Krizni štab je preporučio – a vlada usvojila – nove mere i preporuke koje se odnose, pre svega, na produženo radno vreme kafića, restorana, tržnih centara…

Između vesti o sve većem broju regulatornih tela koja su odobrila vakcine različitih proizvođača – danas je to učinila i Evropska agencija za lekove (EMA) – pad broja zaraženih je činjenica i u zemljama regiona. Neke države u komšiluku su za relativno kratak period spustile svoje negativne rekorde po broju zaraženih sa nekoliko hiljada na stotine.

Većina zemalja je uvela restriktivne mere, a pojedine će ih zadržati i u narednom periodu. Međutim, fraza “najgori dan od početka pandemije”, srećom, više nije aktuelna u regionu, a nadamo se da će tako i ostati.

Crna Gora je u poslednja 24 sata, od 1.295 testiranih uzoraka, koronavirus registrovala kod 329 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici. Od posledica kovida-19 preminula su četiri pacijenta.

Broj novozaraženih u Crnoj Gori na dnevnom nivou nije prelazio prag od 900 slučajeva. Rekordan broj inficiranih je zabeležen 4. novembra, kada je registrovano 874 nova slučaja. Još jednom je prijavljeno više od 800 novoinficiranih na dnevnom nivou – 9. novembra – a od tada, broj zaraženih, uz povremene oscilacije, opao je skoro dva i po puta.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 766 novozaraženih koronavirusom, dok je potvrđeno da je od posledica kovid-19 preminulo 80 osoba, saopštio je Nacionalni štab.

Hrvatska je u jesenji talas pandemije “ušla” početkom oktobra, a od 19. oktobra kada je registrovano 393 novih slučajeva zaraze, kriva je -uz povremene oscilacije – rasla do negativnog rekorda od 4.620 novozaraženih koji je zabeležen 10. decembra. Jedanaest dana kasnije, broj zaraženih je opao za malo više od šest puta.

Slovenija je u poslednja 24 sata na koronavirus testirala 1.446 osoba, od kojih je njih 395, odnosno 27,32 odsto, bilo pozitivno, saopštila je slovenačka vlada. U istom periodu, preminulo je još 26 pacijenata.

U Sloveniji je do drugog talasa širenja infekcije došlo početkom oktobra, a od 12. 10., zemlja beleži rast broja novozaraženih. Već krajem meseca (28. oktobar), registrovan je negativni rekord po broju inficiranih u jednom danu – 2.612. Vlada je uvela stroge mere, ograničila kretanje građana, a broj zaraženih je stagnirao ili bio u blagom padu sve do 16. decembra kada je prijavljen novi rast i 2.169 novih slučaja kovid-19. Međutim, u razmaku od pet dana, broj zaraženih je opao skoro pet i po puta.

Takođe, ministarstvo zdravlja je saopštilo da će od sutra početi dobrovoljno masovno testiranje.

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata registrovano 129 novih slučajeva koronavirusa, a još 22 osobe su preminule od posledica zaraze, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih je potvrđen u odnosu na 591 uzorkovan test u prethodnom danu, pozitivno je 21,83 odsto testiranih, a najviše novih slučajeva ima u Skoplju – 63 i Prilepu – 14. 

Kao i ostale zemlje u regionu, i Severna Makedonija je početkom oktobra zabeležila rast broja inficiranih, a najviše ih je prijavljeno 18. novembra – 1.402. Broj zaraženih je oscilirao i u još nekoliko navrata prelazio prag od 1.000 inficiranih u jednom danu. Od 11. decembra i 1.161 novozaraženih, uz povremene skokove, broj inficiranih je opao čak devet puta.

Bosna i Hercegovina (BiH) je u poslednja 24 sata zabeležila 216 novozaraženih koronavirusom, dok su od posledica virusa preminule 52 osobe.

Rekordan broj novozaraženih BiH je prijavila 31. oktobra – 1.953 nova slučaja u jednom danu. Više od 1.000 novozaraženih BiH je poslednji put registrovala 10. decembra, a od tada je broj zaraženih opao skoro šest puta.

U Rumuniji je u poslednja 24 sata registrovno 2.489 slučajeva koronavirusa, dok je 87 osoba preminulo, objavile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Rumunija je najveći broj novozaraženih u jednom danu zabeležila 18. novembra, kada je prijavljeno 10.269 zaraženih. Od tada i uz povremene oscilacije, broj novih slučajeva na dnevnom nivou je opao oko četiri puta, u razmaku od nešto više od mesec dana.

Mađarska je za 24 sata zabeležila 2.141 novi slučaj koronavirusa, dok su od posledica kovid-19 preminule 183 osobe.

Broj zaraženih u jednom danu u ovoj zemlji je bio najveći 29. novembra, kada je registrovano 6.819 inficiranih. Vlada je početkom novembra uvela policijski čas, a kriva je primetno počela da pada od 11. decembra. Od tada, broj zaraženih u Mađarskoj je opao 2,9 puta.

Takođe, Mađarska vlada je danas donela odluku da ukine policijski čas na jednu noć – 24. decembra, za Badnji dan i veče, a pred katolički Božić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500