Kritike na račun Blumberga uoči njegove prve TV debate: “Ima prava da se kandiduje, ali nema prava da kupi predsednički položaj…”

0
Beta - AP Photo/David J. Phillip

Američki milijarder Majkl Blumberg, pretendent za predsedničkog kandidata demokrata na izborima u novembru, učestvovaće sutra u svojoj prvoj televizijskoj debati u kampanji, saopštio je njegov tim.

Direktor Blumbergove kampanje Kevin Šiki rekao je da se Blumberg žuri da se pridruži drugim demokratskim pretendentima za demokratsku predsedničku nominaciju i da objasni zašto je on najbolji kandidat da pobedi Donalda Trampa i ujedini zemlju.

Deveti najbogatiji čovek na planeti sa oko 56 milijardi dolara Blumberg potresa demokratsku unutarpartijsku trku za predsedničkog kandidata.

Bivši gradonačelnik Njujorka je ušao kasno u predsedničku kampanju. On nije učestvovao u unutarpartijskim izborima u prvim američkim državama, koje daju malo delegata, i računa da će ući u trku na “super utorak”, 3. marta, kada će glasati 14 država, koje je on već preplavio reklamama.

Deset televizijskih debata među pretendentima za demokratskog kandidata organizovano je do sada.

Za pravo učestvovanja u debatama demokratska stranka je odredila između ostalih i kriterij u kome se tražio minimalni prag donacija iz izborne baze, a onda je odustala od tog uslova što je otvorilo vrata Blumbergu da učestvuje. Drugi potencijalni kandidati su zbog promene stava kritkovali stranku.

“Blumberg kao i bilo ko drugi ima prava da se kandiduje za predsedničke izbore. On nema prava da kupi predsednički položaj”, napisao je u Tviter poruci juče Berni Sanders.

Televizijska debata će biti organizovana u sredu u Las Vegasu u državi Nevadi, gde se u subotu održavaju unutarpartijski izbori za kandidata stranke.

Reklamna lavina 78-ogodišnjeg Blumberga već je imala ogroman uticaj, on se popeo na treće mesto među potencijalnim kandidatima demokrata prema proseku nacionalnih anketa koje sprovodi portal RealClearPolitics.

(Beta)