KRIK: Šta Pandorini papiri otkrivaju o ofšor poslovanju Nikole Petrovića

0
Screenshot YouTube

Nikola Petrović, bivši direktor „Elektromreža Srbije“ (EMS), poznat i po kumovskim vezama sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bio je vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, a koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je po zakonu bio dužan to da uradi, piše KRIK u okviru projekta „Pandorini papiri“.

Novinari u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ uspeli da dođu do blizu 12 milliona dokumenata o osnivanjima firmi. Ovaj projekat vodili su novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

Među 12 miliona dokumenata su i dokazi o tome da je Petrović imao svoju firmu na Britanskim Devičanskim ostrvima, tvrdi KRIK, i to pod nazivom: „Arkshore International LTD“.

Prema pisanju KRIK-a, Petrović je iskoristio ovu firmu da posredstvom nje otvori račun u švajcarskoj banci.

Da bi sve ovo uradio Petrović je angažovao čak tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu „Fidinam“ preko koje je komunicirao sa agencijom „Alcogal“ sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija „Monfrini Bitton Klein“ takođe iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme, piše KRIK.

Kompanija „Arkshore“ još postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva.

Kako je izgledala komunikacija? “Da li je Petrović PEP”?

KRIK je objavio i detalje komunikacije dve agencije o tome da li je Nikola Petrović na javnoj funkciji jer se te osobe smatraju „politički izloženim osobama“ (PEP).

„(Petrović) nije PEP“, istakli su iz „Fidinam“-a. 

Zaposleni u „Alcogal“-u, međutim, otkrili su da to nije tačno.

„U našoj bazi podataka, on (Petrović) je označen kao PEP zbog svoje funkcije“, naveli su iz „Alcogal“-a i Petrovića označili kao klijenta „visokog rizika“. 

Od „Fidinam“-a su zatražili da im dostavi pismo Petrovićeve banke koje bi potvrdilo da sa njim, kao svojim klijentom, banka ima dobru saradnju. „Zahtevamo referentno pismo banke u njegovo ime“, bio je odlučan agent. Ovakvo pismo moglo bi da otkrije različite informacije – poput toga gde ima račun i od kada. 

Ovo nije odgovaralo Petroviću i njegovim advokatima iz „Fidinam“-a. Švajcarska agencija je našla način kako to da izbegne.

„S obzirom na njegov položaj i sveukupno bogatstvo, klijentu (Petroviću) nije problem da dobije referentno pismo banke, ali to je samo oduzimanje vremena, kako nama, tako i njemu“, odgovorili su iz „Fidinama“ i predložili da oni sastave taj dokument. „Da li biste prihvatili referentno pismo od ’Fidinam’-a umesto da zamarate klijenta ovim dodatnim zahtevom?“

Taktika se pokazala kao uspešna. „Alcogal“ je popustio, zaključuje KRIK.

“Firma nije prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije”

Petrović u Srbiji nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je vlasnik ofšor firme. 

U njegovim imovinskim kartonima koji su bili objavljeni na sajtu ove institucije, nije bilo navedeno da je vlasnik „Arkshore International“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. 

Agencija je u pisanom odgovoru KRIK-u potvrdila je da Petrović nije prijavio ovu ofšor firmu.