KRIK o srpskom ministru u dokumentima “Pandora papiri”: “Ofšor firma otkriva veze Novice Tončeva i srpskog biznismena iz Singapura…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj siromašnih opština, 2010. godine tajno je osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je to bio dužan da uradi po zakonu, pokazuju dokumenta iz projekta “Pandorini papiri”, objavio je portal KRIK.

Ova kompanija otkriva veze ministra i uticajnog biznismena iz Singapura Darka Tamindžića. Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je “potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik”.

Do ovih saznanja KRIK je došao zahvaljujući tome što su novinari u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ uspeli da otkriju blizu 12 milliona dokumenata o osnivanjima firmi. Ovaj projekat vodili su novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), u kojem je učestvovao i KRIK koji je analizirao papire u vezi sa Srbijom.

Kako navodi KRIK, za stotine surduličkih radnika 2010. godina bila je veoma teška, a Surdulicu je tada i Vlada Srbije proglasila za izrazito nerazvijenu opštinu. Ipak, nije svima išlo tako loše. Naime, portal podseća da je tadašnji predsednik opštine Surdulica Novicu Tončeva je postao član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Njegova firma „Tončev gradnja“, sklapala je ugovore sa državom – gradila je puteve, sređivala kompleks Kliničkog centra u Nišu, rekonstruisala MUP-ove zgrade i hidroelektranu Đerdap. Te godine firma je postala vlasnica kuće na Dedinju koja je vredela 1,2 miliona evra, navodi KRIK.

Tončev je iste godine otvorio i kompaniju u jednoj dalekoj državi u Karipskom moru za koju očigledno nije želeo da iko zna, otkriva KRIK. Firmu „Service for Efficient Energy“ osnovao je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven.

“Koliko je Tončevu bilo važno da ovu firmu drži u tajnosti govori i to da je nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner bio dužan da to uradi”, piše u tesktu KRIK-a.

Posredstvom ove kompanije Tončev je bio vlasnik i računa u Švajcarskoj, kako se zaključuje iz dokumenata procurelih iz švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi. Ova agencija je, nastavlje se u tekstu,  nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji.

Ipak, sem Tončeva i švajcarske agencije, postoji još neko ko je znao za ovu tajnu. KRIK piše da je Surduličanin Srećko Kostov bio svedok Tončevu kada je napravio firmu, odnosno zajedno sa njim je potpisao dokumenta o osnivanju. On je svojim potpisom potvrdio Tončevljev identitet.

Kako piše KRIK, Kostov je saradnik biznismena Darka Tamindžića – koji posluje sa uticajnim ljudima širom sveta, a pre svega u Kini.

Kada su ga novinari KRIK-a pozvali, Tončev je prvo negirao da ima ikakve veze sa ovom firmom. Tvrdio je, poput Siniše Malog pre nekoliko godina, da je moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan.

„Ovo nije moj potpis. Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom. Nikad nisam imao tu firmu. Niti sam jedan dinar odneo ili doneo sa BVI-a (Britanskih Devičanskih Ostrva). Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva. Ja se smejem kad čujem Siniša Mali“, rekao je Tončev .

Posle nekoliko dana, međutim, Tončev je novinarima KRIK-a rekao da se setio da je bio vlasnik kompanije „Service for Efficient Energy“. Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao.

„Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko ‘Tončev gradnje’, prešao sam na ‘Tončev gradnju’ i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila“, rekao je Tončev.

Kaže da firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije baš zbog toga što nije imala poslove.

„Ja kad krene da radi firma, onda prijavljujem, dok ne radi – ne prijavljujem“, rekao je Tončev.

Tončev je objasnio novinarima KRIK-a da je kompaniju osnovao po savetu biznismena Tamindžića, a on mu je obezbedio ljude koji su mu pomogli da je osnuje.

„S Darkom Tamindžićem sam odavno prijatelj. Čovek je radio elektrane, ja sam ga pitao – ‘Hoću i ja da radim’. Nikad nisam bio u Švajcarskoj. Darko mi je registrovao firmu, našao advokata. On mi kaže: ‘Novice, dao si mi pasoš, Srećko je potpisao da si to ti, (otvorili smo) račun i otvorili smo firmu’“, kaže Tončev.