Kreni-Promeni: Platićemo kazne građanima koji nemaju, veliki broj dobija prekršajne naloge

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

I pored toga što je vlast jasno priznala povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da su blokade građana bile opravdane, veliki broj građana počeo je da dobija prekršajne naloge, saopšteno je iz Kreni-Promeni.

Kako navode, u većini slučajeva policija nije identifikovala lica, već se radilo o nedozvoljenom i nezakonitom snimanju.

„Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti jasno ističe svim građanima da ukoliko nisu bili legitimisani, podnesu zahtev za sudsko odlučivanje Prekršajnom sudu kojim ne prihvataju odgovornost“, rečeno je iz ove grupe građana.

Dalje se navodi, na MUP-u je da nadležnom Prekršajnom sudu dostave dokaze na osnovu kojih su utvrdili da je navedeno lice odgovorno za prekršaj koji se stavlja na teret.

“U konkretnom slučaju imajući u vidu da policijski službenici nisu legitimisali građane na protestu, postoji velika mogućnost da su paušalno izdavali prekršajne naloge te da ne mogu dokazati da je određeno lice bilo tog dana na tom mestu koje je navedeno u prekršajnom nalogu. Pored toga može se dogoditi da su dokazi koji su pribavljeni i koji inkriminišu lice nisu pribavljeni u skladu sa zakonom pa se ne mogu ceniti, niti se na njima može zasnivati odluka. Teret dokazivanja odgovornosti okrivljenog je na podnosiocu (MUP-u) pa će prekršajni sud ukoliko podnosilac ne dokaže ili ne dostavi dokaze koji inkriminišu, primeniti princip in dubio pro reo koji znači da u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog”, rekli su iz Kreni-Promeni.

Dodaju da čak i u slučaju da dođe do nezakonite naplate kazne, svim građanima koji nisu u mogućnosti da isplate kaznu Kreni-Promeni će izvršiti refundiranje kazne od sredstava koji su sakupili građani.